ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові навчають, як надавати психологічну допомогу ветеранам АТО

|

Інститут психічного здоров’я УКУ започаткував унікальну програму на методах когнітивно-поведінкової терапії «Соціально-психологічна підтримка адаптації ветеранів АТО»  та впродовж 16-17 червня провів тренінги для психологів з усієї України. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

512

За словами фахівців, програма призначена для використання психологами-тренерами, соціальними працівниками, волонтерами, які працюють із ветеранами (учасниками бойових дій), їхніми близькими та рідними, а також для надання самодопомоги. Організатори очікують, що в цьому проекті зможуть об’єднати знання та навики кваліфікованих спеціалістів і разом вдосконалювати систему психологічної реабілітації, а також навчати інших фахівців, соціальних працівників та осіб, які будуть безпосередньо контактувати з бійцями та членами їхніх сімей.

«Такі програми ми можемо творити тільки разом, ділячись своїм безцінним досвідом, критично осмислюючи їх та доповнюючи. Відтак разом можемо будувати професійну систему охорони психічного здоров’я. Ця система має бути наукова. Ми не можемо робити якісь “чари-бари”, які є тратою часу, а маємо розуміти, які механізми за тим стоять. В Україні важливі такі превентивні програми. Дуже довго наша система базувалася на тому, що людині мусить бути вже дуже погано, тоді її поселяють у психіатричну лікарню, симптоми зникнуть, але в душі їй стане ще гірше, і вона знову й знову вертатиметься до лікування. Як на нашому логотипі, психічне здоров’я – це дерево, яке треба плекати, і найкращими є превентивні втручання», – зауважив директор Інституту психічного здоров’я УКУ Олег Романчук.

Унікальність програми в тому, що вона зміщує акцент з психологічних проблем на людські ресурси – здатності психіки адаптуватися, справлятися з негараздами і перетворювати їх на потенціал для змін та розвитку стресостійкості.

За словами розробників програми, в людині існує 5 ключових ресурсних якостей: усвідомлення цінностей і сенсу випробувань, здатність когнітивного коупінгу, володіння поведінковим коупінгом, соціальні ресурси і почуття гумору як здатність генерувати радість.

Зауважмо, що тривалість програми – 5 занять по 2 академічні години.

Реалізація програми стала можливою завдяки співпраці фахівців Інституту психічного здоров’я та кафедри клінічної психології УКУ, Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії, Української асоціації когнітивно-поведінкової терапії та підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *