ОСТАННІ НОВИНИ

Квоти – добре. Але коли на українську перейдуть ведучі радіо та телебачення? - Влодко Лучишин

|

Квоти української мови у радіоефірах – це добре, але чомусь нікого не хвилює російська мова теле,- та радіоведучих. Таку позицію у коментарі Львівському порталу висловив виконавчий директор та радіоведучий «Львівської Хвилі» Влодко Лучишин, коментуючи прийняті ВРУ квоти в українському радіоефірі.

лучишин

За його словами, прийняті Радою квоти викликають у нього двояке ставлення.

«Є потреба, щоб українська музика все-таки ставала основоположною, принаймні,  щодо російськомовної. Але, з іншого боку, будь-які квоти «попахують» тоталітаризмом. Хоча у ситуації інформаційної війни, пропаганди, можливо, це і правильно. Головне питання – не в законі. Головне – в тому, як він буде виконуватися, і в який спосіб Нацрада буде відстежувати це», – заявив популярний радіоведучий.

На його думку, сьогодні варто більше уваги приділяти питанню російської мови у ведучих програм та шоу.

«Мене більше бентежить, чому належної уваги не приділено тому, якою мовою розмовляють ведучі на радіо і на телебаченні? Чомусь там можна пропускати перевагу російської мови.

З музикою значно складніше, бо є багато якісного матеріалу, записаного українцями російською мовою. Є радіостанції, є ринок і попит. Мені здається, що існують  формати у таких радіостанцій, які просто не виживуть. Тобто музики цього формату українською мовою для їхньої аудиторії просто нема. Як, наприклад, може вижити DanceFM, коли виконавців українського «денсу» можна порахувати на пальцях?

А те, що можна було би ведучих змусити  говорити державною мовою на телебаченні, зокрема, на загальнодержавних каналах, то чомусь на це ніхто не звертає уваги», – розповів Влодко Лучишин.

Нагадаємо, що сьогодні, 16 червня, народні депутати проголосували за квоти в українському радіоефірі. Згідно із прийнятими нормами, не менше 35% мають звучати державною мовою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *