ОСТАННІ НОВИНИ

У Трускавці військові з АТО проходять реабілітацію за допомогою дельфінів

|

Військовослужбовці, що виконували завдання у зоні проведення Антитерористичної операції, приїздять до курортного міста Трускавець не лише відновлювати свої фізичні сили за допомогою медичної реабілітації та води «Нафтусі», а й попрацювати над своїм психологічним станом здоров’ям методом дельфінотерапії. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі дельфінарію.

1

Ще наприкінці квітня керівництво розважально-оздоровчого комплексу «Оскар» пішло на зустріч Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» та уклало з ним угоду про безкоштовні сеанси з дельфінами для учасників АТО.

Тепер щодня кожен з офіцерів, що проходить лікування у реабілітаційному центрі, може відвідати дельфінарій і спробувати сучасний та унікальний метод терапії за допомогою чорноморських афалін.

«Питання реабілітації учасників Антитерористичної операції, зокрема й психологічної, сьогодні надзвичайно актуальне. Тому ми постійно шукаємо якісь інновації та унікальні можливості для реабілітації військовослужбовців, які виконували завдання у зоні проведення АТО. І нам якраз пощастило, що у Трускавці є сучасний дельфінарій, з яким ми нещодавно уклали угоду щодо реабілітаційних сеансів військових. Відтак, за призначенням наших спеціалістів щодня двоє наших пацієнтів безкоштовно проходять процедури із дельфінами», – розповів полковник медичної служби, начальник Центру «Трускавецький» Василь Вовчанський.

Варто зазначити, що трускавецький дельфінарій єдиний у західній Україні заклад, що надає якісну та унікальну методику реабілітації людей за допомогою дельфінів. Адже дельфінотерапія рекомендується при соматичних і психічних розладах загального характеру, при захворюваннях серцево-судинної системи, нервової системи, для лікування рухового апарату. Як наголошує спеціаліст розважально-оздоровчого комплексу «Оскар», кандидат психологічних наук Ярослав Моргун, цей вид психологічної реабілітації дозволяє ефективно знімати посттравматичні стреси, депресії в осіб, що побували у складних життєвих обставинах, до прикладу в зоні бойових дій.

«Останнім часом до нас звертається дуже багато військових. Це учасники АТО, які мають достатньо широкий діапазон психологічних проблем. В першу чергу це неврози, посттравматичні стресові розлади, хронічна астенія, в результаті пережитої психологічної травми. Власне в таких випадках достатньо ефективним є плавання з дельфінами. Заняття з дельфінами включають кілька аспектів: по-перше – психологічний, оскільки перебування з такою твариною сприяє психологічній релаксації. По-друге – фізіологічний, бо під час плавання з афалінами відбувається гідромасаж. По-третє – відбувається ультразвукова терапія, бо ссавці мають вроджену здатність випромінювати ультразвук, що позитивно впливає на роботу органів і систем. Власне у комплексі ці три аспекти є достатньо важливими етапами в психологічній реабілітації. Уже зараз є непогані результати у лікуванні хлопців, тож ми будемо тільки розвиватися в цьому напрямку», – зазначив психолог Ярослав Моргун.

За його словами, дельфіни є особливими завдяки природному прагненню до спілкування. Дельфіни мають надзвичайно розвинену ігрову поведінку, чим дуже допомагають під час терапії. «Власне спілкування цих тварин з людиною є основним компонентом їхнього повноцінного життя. Саме  комунікабельність та  любов до людей й  відрізняє дельфінотерапію від усіх інших терапій з тваринами», – каже фахівець.

Найчастіше на дельфінотерапію приходять хлопці з певними фізичними травмами: з опіками, з пораненнями від уламків, з черепно-мозковими травмами. Є хлопці, які через поранення на Сході опинилися на візках. «Ці травми ведуть за собою зніми на психологічному рівні. Людина відчуває депресію, вона стресована, знервована тощо. Власне наші заняття допомагають цим людям повернути любов до життя, відволіктися від своєї основної проблеми, побачити, що світ є багатогранним і що будь-яку проблему можна вирішити», – додає психолог Ярослав Моргун.

«Коли я приїхав тиждень тому до Трускавця на лікування, то одразу ж багато почув від хлопців про дельфінотерапію та дельфінів зокрема. Слухаючи їх мені вже хотілося сюди приїхати. Дуже добре, що у цьому дельфінарії зайнялися нами, АТОшниками, приділяють нам увагу. Поруч з будь-якою твариною почуваєшся добре, вони наче заспокоюють. А тут, з дельфінами, емоції просто зашкалюють. Вони такі ласкаві і взагалі, знаходитися біля цих тварин це щось неймовірне, таке нове і цікаве. Наразі мене дуже переповнюють емоції», – поділився своїми враження боєць АТО Михайло.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *