ОСТАННІ НОВИНИ

Поради експертів: як очистити забруднену сміттєзвалищем воду

|

Науковці-викладачі Львівського національного університету імені Івана Франка наголосили, що львів’яни вже багато років п’ють забруднену Грибовицьким сміттєзвалищем воду. Про це вони заявили журналістам сьогодні на прес-конференції «Грибовицька зона: наслідки для екології і здоров’я», передає кореспондент Львівського порталу.

вода брудна

Доцент кафедри екологічної та інженерної геології і гідрогеології геологічного факультету ЛНУ ім. І. Франка Володимир Харкевич розповів, яким чином сміттєзвалище впливає на питну воду.

«Як відбувається забруднення підземних вод: випадають дощі, промивають сміття, вилуговують забрудник, який проникає через товщу ґрунту. Неподалік сміттєзвалища стоять два водосховища, вода з яких потрапляє до нас. Від так норма свиню в питній воді згідно ГДК є перевищеною у 1,5-2 рази. І це дані 2004 року, тобто задовго до трагедії», – сказав В. Харкевич.

Доцент кафедри фізичної та колоїдної хімії хімічного факультету ЛНУ ім. І. Франка Лідія Бойчишин дала кілька порад, як цю небезпечну воду очистити в домашні умова.

«Перш за все, потрібно кіп’ятити воду. Окрім того, можна застосовувати активоване вугілля, на яке буде абсорбуватися органіка і інші речовини. Зараз є багато фільтрів, які є хорошими іонообмінниками та можуть частково очистити воду», – подідилась науковець.

Але варто зазначити, що фільтри не очищають від нітрати, хориди, важкі метали, тому сенсу в них небагато.

Фото: ecowatch.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *