ОСТАННІ НОВИНИ

У Ходорові таки знайшли часткову контрабанду деревини у вагонах

Олена Тищенко, Львівський портал

|

Поверхнева перевірка вантажного потяга на станції «Ходорів», що на Львівщині засвідчила наявність незаконного переміщення частини кругляку сосни. Відтак потяг зупинено до повної перевірки документів та законності зрубу дерев. Про це Львівському порталу повідомив волонтер та депутат Жидачівської районної ради Тараса Матвіїв.

91

За словами Т. Матвіїва, вдалося поверхнево перевірити увесь потяг і чверть сосни у вагонах везуть із порушенням закону.

«На сьогодні ми разом із працівниками СБУ та держекоінспектором поверхнево перевірили весь ешелон та виявили, що як мінімум чверть вагонів завантажено деревами із порушенням закону. Частина кругляку сосни була не чіпована, або записана, як дрова (вартість дрів у 200 разів дешевша за кругляк сосни – ред.). Після цього «Укрзалізниця» прийняла рішення про зупинку цього потягу для встановлення всіх обставин. Детальніше вивчення документів та вмісту вагонів відбуватиметься вже фахівцями зі Львова. Але вже точно відомо, що найближчим часом вагони в яких виявили порушення нікуди не поїдуть», – повідомив він.

Водночас активіст відзначив злагоджену допомогу у цій справі працівників СБУ.

«Не можу не визнати, що найадекватніше відреагували працівники СБУ Львівщини. Решта активно включилася в процес лише тоді коли здійнявся шум. Проте аби досягти успіху у цій справі нам потрібна свідома позиція громади. Якщо вона буде, то ми змусимо працювати законно будь-кого», – переконаний він.

Також підтверджено, що українська деревина прямувала у Румунію для виготовлення меблів.

«Як і підозрювали місце призначення деревини – Румунія, отримувачі різні. Потоки грошей здійснювалися через ряд фірм та банки Великобританії і Німеччини. Це запланована операція поставок сировини для виготовлення меблів… Водночас дивно, що скопіювати документи на вантаж не було можливості, адже залізниця дозволила лише їх переглядати. Проте зробити бездоганну перевірку було неможливо, бо на кожен вагон видають по 20 документів, а затримано більше 50 вагонів. Також цікаво, що вже останні два товарні потяги не зупинялися на станції в Ходорові», – повідомив Тарас Матвіїв.

Водночас активісти обурені, що у такий радикальний спосіб доводиться зупиняти фактичну контрабанду та незаконне знищення дерев в Україні.

«Нам би не хотілося ставити на станціях намети, аби здійснювати належну перевірку документів чи влаштовувати якісь «каруселі», але складається враження, що цього наразі не розуміють ні у Львові, ні в Києві. Якщо в громадськості є реальні підозри у неправомірності руху вантажів у вагонах то вона має повне право їх перевірити на відповідність. Для цього необхідно викликати максимальну кількість правоохоронців – Нацполіцію, СБУ, НАБУ… Сподіваюся, що цей випадок стане прецедентом і справа зрушиться з місця», – розповів активіст.

Також відомо походження деревини. Це переважно північно-західні області України – Волинь, Рівне, Київщина та Житомирщина.

«Львівщини не було, проте нам відомо про подібні порушення й в нашій області», – додав Тарас Матвіїв.

Раніше Львівський портал повідомляв, що на Львівщині «шестеро спартанців» блокують кількамільйонну контрабанду деревени Яценюка?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *