ОСТАННІ НОВИНИ

Нині вступили в дію нові тарифи на воду

|

Набув  чинності Порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджений постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Кабміну України.

водопостачання

Зазначений Порядок визначає механізм формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для суб’єктів природних монополій, які провадять або мають намір провадити господарську діяльність з централізованого водопостачання та водовідведення, ліцензування якої здійснюється НКРЕКП.

Положення зазначеного документа спрямовані на стимулювання підприємств до зниження енергоємності та оптимізації організації виробничих процесів. Механізм формування тарифів передбачає зниження навантаження на державний бюджет України та одночасно повинен забезпечити стале функціонування підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Як інформує Укрінформ, 10 вересня 2015 року набула чинності попередня постанова, від 2 вересня № 670, якою Кабмін вніс зміни в порядок формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення. Документ припинив практику застосування єдиного тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення.

Відповідно до листа НКРЕ України від 17.09.2010 року № 5881/23/17-10 «Щодо розподілу обов’язків» якщо районний водоканал надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення не менше ніж ста тисячам фізичних осіб – то ціни/тарифи на послуги встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Якщо ж кількість споживачів менше за сто тисяч – тарифи на послуги встановлюються органами місцевого самоврядування.

Відповідно до п. 3 Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 869 від 01.06.2011 року структура тарифів – це складові економічно обгрунтованих витрат, пов’язаних із провадженням у планованому періоді певного виду ліцензованої діяльності, які групуються за статтями, визначеними уповноваженими органами відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, та складові планованого прибутку, на основі яких розраховуються та встановлюються тарифи.

Фото: zib.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *