ОСТАННІ НОВИНИ

Рада дала «зелене світло» для очолення ГПУ Луценком

|

Народні депутати ухвалили закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України”. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту, передає кореспондент Львівського порталу.

луценко

Одним із нововведень цього закону є зміна кваліфікаційних вимог до кандидатури на посаду генерального прокурора. Так, відтепер цю посаду може обійняти людина, яка має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та/або правоохоронному органі не менше 5 років, повідомляє Укрінформ.

Закон також визначає, що тимчасово, до 15 квітня 2017 року, призначення прокурора на низку адміністративних посад, у тому числі й на посади заступників генпрокурора, здійснюватиметься главою ГПУ.

Крім того, ухвалені зміни передбачають, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 3 років, а прокурором ГПУ – громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше 5 років.

Іншими нововведеннями закону є створення у структурі Генеральної прокуратури Генеральної інспекції та уточнення особливостей спеціального досудового розслідування кримінальних правопорушень, необхідні для проведення заочного засудження осіб, які знаходяться за межами України чи на території тимчасово окупованих територій.

Документ також урегульовує законодавчу колізію й відтерміновує на 2 роки передачу справ, розслідування за якими триває, з ГПУ до Державного бюро розслідувань.

За словами народного депутата Сергія Лещенка, закон допомогли протиснути олігархи.

“Я не вірю в незалежність генерального прокурора, заради якого зламали через коліно парламент, витерли ноги об Конституцію і міжнародні зобов’язання України, а основні голоси за це дали два олігархічні клани. Ціна цих вчинків неминуче наздожене головного ідеолога процесу – президента з Петра Порошенка…”, прокоментував рішення Ради нардеп.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *