ОСТАННІ НОВИНИ

Хмільницьких дельфінів у Трускавці відгодовують та лікують від хвороб

|

Майже тиждень на лікуванні у розважально-оздоровчого комплексі «Оскар» у Трускавці перебувають двоє дельфінів із Хмільника Вінницької області. Морських жителів сюди привезли волонтери на прохання керівництва санаторію «Поділля», яке не мало змоги більше утримувати афалін у зруйнованому солями басейні. Крім того, ссавці потребували негайного лікування. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі дельфінарію «Оскар».

17

Як розповів генеральний директор мережі «Оскар» Геннадій Галабурда, до трускавецького дельфінарію привезли самок у вкрай важкому фізичному стані. Їхні організми були зневоднені і день-два без належного лікування та піклування могли для них закінчитися трагічно.

«Перевезення відбулося на хорошому рівні. Тварини прибули практично не стресовані. Волонтерам потрібно віддати належне, їм це вдалося. Тим паче вони взяли на себе усю витратну частину – і за перевезення тварин, і за лікування. Однак обидві дівчинки, яких ми назвали Еммі та Куся, дуже хворі і виснажені. Самки мають численні ураження шкіри, спровоковані неякісною водою у басейні, та виразкою шлунку в однієї з них через неякісне харчування. Також їхні організми були зневоднені. Через це наші ветеринари наполегливо працюють над тим, щоб розрідити ссавцям кров. Наразі лікування прописане на два тижні, їм розширили раціон харчування: годуємо їх жирними сортами риби. Раціон коригується щодня. Якщо раніше він складався з двох видів риб, то зараз із шести. Станом на сьогодні, дівчатка з’їдають по 6 кг риби на день», – розповів директор комплексу «Оскар».

Геннадій Галабурда каже, що самки молоді, тож сподівається на їхнє швидке одужання. За його словами, їм приблизно 5-6 років, щоправда точний вік дельфінів наразі визначити важко через малу вагу, яка спровокована недогодуванням. Тож поки вони проходитимуть медикаментозний курс лікування – перебуватимуть у карантинному басейні. «Їх відмежували від постійних мешканців дельфінарію, тому що у них йде період адаптації. Наразі ми з ними ніяк не працюємо, а утримуємо в режимі годування і спостереження. Новий басейн, нові умови, зовсім інша вода – морська, позитивно на них впливають. У дельфінів вже більше зацікавленості, вони стали активними, починають нам довіряти», – додала спеціаліст з утримання дельфінів Віолетта Степанюченко.

Власне збалансоване харчування і якісні умови утримання дельфінів у неприродному для них середовищі, мабуть одні з головних чинників їхнього здоров’я. Зокрема, звичайний орендований басейн у спорткомплексі від санаторію «Поділля», де жили раніше ці тварини, був не призначений для вмісту у ньому соляної води, а тим паче не пристосований для утримання морських жителів.

«Ми боялися, щоб тварини не загинули, почали звертатися до усіх інстанцій. На наші прохання відгукнулися волонтери, які власне взяли опіку над тваринами і в терміновому порядку й прилаштували тварин до найкращого в Україні дельфінарію «Оскар». Тепер вони у безпеці і їм нічого не загрожує», – додала адміністратор санаторію де утримували тварин Оксана Романюк.

Вона також запевнила, що керівництво санаторію «Поділля» (де утримувалися тварини – ред.), має намір подати зустрічну заяву до поліції (на заяву про крадіжку тварин – ред.), на директора ПП «Доктор Дельфін» (власника тварин – ред.), щодо жорстокого поводження з морськими тваринами.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *