ОСТАННІ НОВИНИ

Польському уряду краще звернути увагу на оформлення документів при працевлаштуванні, - заробітчанин

|

«Українців часто не поспішають брати на роботу через складнощі з оформленням документів при працевлаштуванні. Ось над чим варто було б попрацювати польським урядовцям насамперед», – заявив Львівському порталу заробітчанин зі Львова пан Богдан, який зараз працює у Польщі на одній з фабрик біля Познані. Таким чином він відреагував на ініціативу польських урядовців зрівняти зарплати поляків і заробітчан.

заробітчани

«Ініціатива польського уряду виглядає непогано, бо хто б із заробітчан не хотів мати більше прав і грошей? Однак щодо її втілення – тут будуть питання. І не факт, що щось кардинально зміниться. Адже найчастіша форма затруднення українців – через агенції праці. До того ж, ці угоди щомісяця продовжуються, і сформовані вони таким чином, що агенція-посередник отримує відсоток від заробітку, а також часто забирає премії та інші бонуси», – наголосив пан Богдан.

За його словами, це виглядає так:

«За угодою український працівник отримує, наприклад, 9 злотих за годину (хоча завод платить, скажімо, 10-12 – надлишок «заробляє» агентство) – і все, по цій ставці йому порахують і надгодини, і нічні, і роботу у вихідні. Є кращі варіанти – коли за нічні зміни платять по 10 або 12 злотих, але це рідкість. Натомість премії за хорошу роботу – а це може бути 300-600 злотих – агенція просто залишає собі».

Тож українцеві, за словами львів’янина, аби заробити хоча б 2000 злотих, треба хоч кілька разів вийти на додаткові зміни, працюючи по 16 годин, або працювати без вхідних.

«Українців часто не поспішають брати на роботу через складнощі з оформленням документів при працевлаштуванні (перекидаючи вирішення цих проблем на агенції). Ось над чим (спрощення процедури) варто було б попрацювати польським урядовцям насамперед», – переконаний пан Богдан.

Довідка

Польський уряд працює над поправками до закону про працевлаштування, згідно з якими іноземці повинні отримувати таку ж зарплату, як поляки.

Про це, посилаючись на Польське радіо та газету Rzeczpospolita, повідомляє Українська правда.

У 2017 році в силу вступлять поправки до закону про працевлаштування, над якими на даний момент працює польський уряд. Зміни будуть введені згідно з директивою ЄС.

Видання також зазначає, що будуть введені додаткові види дозволів на роботу: дозвіл на сезонну роботу терміном на 8 місяців і короткочасний дозвіл на роботу терміном на 6 місяців.

Щорічно польські роботодавці приймають на роботу близько 550 тисяч працівників з-за кордону, в основному, з України. Найчастіше це стосується будівельної та господарської сфер. Видання зазначає, що іноземці заповнюють пробіл, що утворився через масові виїздів поляків на заробітки до Західної Європи. На думку видання, після введення змін число іноземних працівників у Польщі може знизитися.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *