ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – другий день Великодня або Поливаний понеділок

|

Поливаний понеділок (Великодній понеділок) — другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня, називається ще «обливаним понеділком», бо в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою, що ті одружилися. Проте у сучасності Великодній понеділок  несе відмінний від культурного значення характер, передає Львівський портал.

поливаний понеділок

Споконвіку вважалося, що вода у великодній понеділок стає цілющою, приносить щастя та здоров’я. Тому люди обливали не тільки один-одного, а й себе теж. Цей день пов’язували передусім з духовним весняним очищенням, пише UA Modna.

Якщо повернутися до язичницьких часів, весняне купання та обливання мали магічне значення. Предки вірили, що так вони викличуть дощі та матимуть гарний врожай, очистяться та вилікуються від різних нездужань. Обливали водою і худобу, і птицю, бджіл з вуликами, пастухів та коней перед початком польових робіт.

З давніх-давен юнаки з відрами повними води ще вдосвіта ходили по хатах, де жили дівчата на виданні, та обливали їх. А ті натомість дарували хлопцям писанки на знак вдячності. Адже вважалося, що облита дівчина швидше вийде заміж за коханого хлопця.

поливаний понеділок1

Поливаний понеділок – не просто день бешкетників. Він має своє значення, свій символізм та свої традиції. На жаль, сучасний світ далеко втік від мудрості пращурів і такі речі помалу втрачають своє сакральне значення. Сьогодні це просто весела звичка, яка частенько переходить межі здорового глузду.

Нагадаємо, сьогодні, 2 травня, буде обмежено рух трамваїв площею Ринок, у зв’язку з проведенням «Поливаного понеділка». Відтак, з 12.00 до 17.00 год трамваї №1, 2, 9 та 10 буду курсувати за зміненими маршрутами.

Фото: vgolos.com.ua, uamodna.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *