ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – День боротьби з меланомою: що треба знати про хворобу

|

Сьогодні, 22 квітня, – Всеукраїнський День боротьби з меланомою. Про цеЛьвівському порталу нагадують у прес-службі Львівської ОДА.

меланома

З нагоди Всеукраїнського Дня боротьби з меланомою Львівській області заплановано низку заходів щодо первинної та вторинної профілактики онкологічної патології шкіри.

Зокрема, з метою ранньої діагностики і профілактики меланоми, проводиться надання безкоштовної консультативної допомоги щодо необхідності раннього дослідження родимок (первинна профілактика); проведення безкоштовного скринінгового обстеження осіб з наявністю новоутворів шкіри за допомогою спеціального сучасного обладнання – дерматоскопа (вторинна профілактика).

Мета соціальної акції – привернути увагу людей до небезпеки, спричиненої надмірним перебуванням на сонці, а також провести обстеження для раннього виявлення раку шкіри. Це має вирішальне значення для збільшення шансів перемогти хворобу.

За останні десятиліття спостерігається подвоєння захворюваності на меланому кожні 10 років. Щороку в Україні виявляється понад 3250 випадків меланоми шкіри, з них у Львівській області понад 150 випадків.

 Довідка:

Меланома – одне з найбільш небезпечних онкологічних захворювань. Пухлина розвивається з меланоцитів – клітин, що продукують пігмент меланін. Меланома завжди є злоякісним новоутвором і схильна до бурхливого метастазування. Основний чинник розвитку  пухлини – надмірна сонячна  інсоляція.

Ранні ознаки захворювання (правило АККОРД):

А – Асиметрія – умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини
К – Край – нерівний, рваний або розмитий край родимки
К – Кровоточивість

О – Окрас – вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів

Р – Розмір – чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини

Д – Динаміка – збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні.

Фото: hochu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *