Шпиталь Шептицького впровадив хоспіс вдома

Ольга-Марія Коханевич, Львівський портал

|

У Львові стартувала  діяльність мобільної бригади, яка займається паліативною опікою від фахівців «Шпиталю ім. Митрополита Андрея Шептицького». Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив отець і доктор, адміністратор БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького» Андрій Логін, передає кореспондент Львівського порталу.

421

За словами лікаря-терапевта Анни Муратової-Сереєвої, паліативна допомога – це підхід, який дозволяє покращити якість життя пацієнта з невиліковними захворюваннями. Допомагає родичам чи опікунам хворої людини достойно і гідно переносити захворювання.

«Паліативний пацієнт – це людина із хронічними прогресуючими захворюваннями, яка потребує сторонньої допомоги: призначення знеболювальних засобів, духовної підтримки, психологічної опіки і кваліфікованої медичної допомоги», – розповідала Анна Вікторівна.

422

Психолог Виїзної бригади паліативної допомоги (хоспіс вдома), заступник адміністратора із соціальної роботи Божена Милян зауважила, що важкохворий набуває статусу людини із особливими потребами.

«Всі рідні та близькі чимдуж кидаються на допомогу часто підлаштовуючи своє власне життя під потреби життя хворого. Така турбота вимагає багато сил та терпіння. Але з часом вони можуть вичерпуватися: виникають кризові ситуації, з’являється відчуття зневіри та духовний занепад. І це час, аби звернутися за фаховою допомогою», – додала психолог.

На першу зустріч із хворим, по можливості, виїжджає вся бригада: лікар-терапевт, медична сестра, психолог і, за певною потребою, священик. Послуги надаються відповідно до запитів пацієнта чи замовника.

Божена Милян уточнила про функції психолога: «Моїм завданням є допомогти людям прийняти і осмислити те, що відбувається та шукати оптимальні рішення як вийти родині зі складної ситуації. В основі паліативної допомоги лежить поняття «жити», а не «виживати».

Отець Андрій Логін додав, що ні хворому, ні сім’ї не варто боятися розмови зі священнослужителем, незалежно від загального стану пацієнта.

«Кожен хворий у якийсь момент задає собі питання чому це горе спіткало саме його, за що такі страждання і як з цим боротись. Це можна пояснити тим, що всі люди – духовні істоти, які потребують підтримки і милосердя. А тому саме священик, як особа цілком духовна, допоможе розшукати відповіді на ці запитання», – пояснює Андрій Логін.

Також отець розповів про принцип роботи шпиталю. «Ми працюємо за принципом соціального підприємництва. Це означає, що наші послуги для платоспроможних пацієнтів платні, але частина цих коштів йде на забезпечення такого ж лікування соціальних верств населення, які не мають змоги оплатити обслуговування. Таким чином, ми переконані у тому, що необхідну допомогу отримують ті, які дійсно цього потребують», – поділився адміністратор БФ «Шпиталь ім. Митрополита Андрея Шептицького» Андрій Логін.

Наразі у відділенні паліативної допомоги перебуває 37 пацієнтів.

Нагадаємо, що бригада паліативної допомоги (хоспіс вдома) у тестовому режимі запрацювала ще у лютому.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *