ОСТАННІ НОВИНИ

Гривня зміцнюється завдяки депозитам, але скорочення імпорту та експорту товарів тривожне

|

Український валютний ринок з початку квітня продемонстрував стійке зміцнення на тлі досягнення балансу попиту та пропозиції на міжбанку, очікувань подолання політичної кризи. Гривня зміцнила позиції через зростання депозитів у гривні по платоспроможним банкам та є побоювання до знецінення через зниження експорту та імпорту товарів. Про це Львівському порталу повідомили експерти Forex Club в Україні.

гривня ukr-online.com

За даними фахівців, скороченню офіційного попиту, незважаючи на обережні кроки лібералізації ринку, сприяє очищення ринку від схемних компаній, скорочення спекулятивної складової попиту. Показовим є зростання депозитів у гривні по платоспроможним банкам в березні на 1,5% і в доларах США на 0,1%.

У свою чергу активність експортерів знаходиться на березневих відмітках, що при зниженні попиту сприяє зміцненню гривні. Більш того, на глобальних ринках відзначався тренд на зростання вартості сировини, який рухав вгору валюти сировинних країн, в тому числі гривню.

З фундаментальних факторів, які чинять тиск на курс гривні, виступив слабкий експорт, що обмежує приплив валюти в країну. Зокрема, згідно з даними Держстату, за січень-лютий 2016 року експорт товарів знизився на 21,3%, в той час як імпорт – на 12,8%. В результаті зовнішньоторговельне сальдо розширилося до 0,7 млрд. доларів США. І хоча в березні ситуація з експортом покращилася, тенденція з випереджаючим відновленням імпорту небезпечна для гривні.

Курс продажу безготівкового долара США в Україні з початку місяця знизився на 3% до 25,50 грн, готівкового – на 2,5% до 25,83 грн.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *