ОСТАННІ НОВИНИ

Як уряду Гройсмана не стати на граблі Яценюка, - експерт

|

«Думаю, новий уряд так само загрузне в бюрократизмі і ефективність його роботи може бути не високою», – про це на прес-конференції заявив  голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, передає з місця події кореспондент Львівського порталу.

9BF3F496-563C-44A3-9E14-C1B933DC16B6_w640_r1_s

«Власне учора прем’єр-міністром став Володимир Гройсман, склад уряду вже відомий, не призначили лише міністра охорони здоров’я», – розпочав він.

Провівши багаторічний аналіз роботи урядів різного складу, експерти Центру політико-правових реформ вирішили надати рекомендації новим міністрам, щоби ті уникнули помилок попередників.

По-перше, на переконання Ігоря Коліушка, уряд повинен змінити організацію своєї роботи та перестати виконувати доручення, які постійно надходять від президента і прем’єр-міністра.

«Якщо ж цих доручень нема, державні службовці, як правило, нічого не роблять, точніше – бояться проявиити якусь ініціативу, бо за неї, зазвичай, замість похвали можна отримати прочухана. Щоби уряд був ефективним всі міністерства мають займатися аналізом політики, постійним відслідковуванням стану справ, генеруванням ініціатив», – зазначив Ігор Коліушко.

За його словами, щоби міністерства мали можливість працювати за такою технологією, потрібно внест зміни в ЗУ «Про Кабінет Міністрів України» і ЗУ «Про центральні органи виконавчої влади».

На думку експерта, більшість новопризначених міністрів будуть продовжувати працювати в тому ж режимі, що і попередники.  «А це налаштовує на песимістичні прогнози щодо їхньої успішності», – констатував він.

«По-друге, при формуванні уряду потрібно було б добирати таких людей на посади міністрів, які могли би бути лідерами реформ кожен у своїй сфері», – парирував Ігор Коліушко.

І продовжив: «Ми мали нагоду знайти таких, як треба, і посадити їх у крісла міністрів. Нині мені важко сказати настільки це завдання виконано».

За словами експерта, третьою проблемою є відносини уряду з президентом.

«У нас було багато президентів і всі вони намагалися всупереч Конституції України впливати на функціонування уряду. Як правило, цей вплив здійснюється шляхом заочних доручень. Уряд мав би перейти виключно до конституційних відносин із президентом. Кожен міністр мав би за наявності бажання президента зустрітися з ним, розказати про стан справ у галузі, за яку відовідає, подискутувати. Але уряд не повинен виконувати оці письмові доручення, які тисячним потоком хлинуть з Адмінстрації Президента», – пояснив Ігор Коліушко.

Також він наголосив, що потрібно неодмінно підняти зарплати державним службовцям, бо за копійки професіонали працювати не будуть.

«Власне, із 1 травня набуває чинності ЗУ «Про державну службу». Згідно із ним, всі призначення на посади, починаючи з державних секретарів мінстерств, мають відбуватися на конкурсних засадах. Очікуємо, що в травні-червні відбудуться оголошення перших конкурсів на заняття вакантних посад у апаратах міністерств. Від того, хто візьме участь у цих конкурсах, залежить спроможність уряду впроважувати реформи. Щоби прийшли професіонали, треба знайти можливість підвищити зарплати державним службовцям, які найматимуться за новими правилами», – наголосив експерт.

Відтак він резюмував, що не покладає особливих надій на новий уряд.

«Мої очікування є досить тривожними. Я не бачу намагання з боку вищого керівництва країни оперативно вирішити ці питання. Тому, думаю, є велика ймовірність того, що новий уряд так само загрузне в бюрократизмі і ефективність його роботи може бути не високою».

Фото: radiosvoboda.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *