ОСТАННІ НОВИНИ

У суботу львів’ян кличуть на безкоштовну екскурсію-прогулянку архітектурою 30-х років

|

Цієї суботи, 9 квітня, дослідники Центру міської історії починають серію city-walks, прогулянок, розроблених на основі матеріалів з нашого проекту “Інтерактивний Львів”. Першу прогулянку проведе координаторка проекту, архітекторка Ольга Заречнюк. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі міської історії.

функціоналізм

Ця зустріч буде присвячена архітектурі львівського модернізму у центральній частині Львова з фокусом на пам’ятках архітектури функціоналізму 1930-х рр.

Чому ці будівлі є свідченням інновацій у архітекторі і що особливого була саме у Львові міжвоєнного періоду? Прості форми — це не лише нова естетика, але й перехід до використання сучасних будівельних матеріалів і конструкцій: металу, залізобетону, до повсюдного впровадження централізованих інженерних мереж. Саме у цей час створилися уявлення, що таке зручне і продумане планування квартир, які мають вплив до сьогодні. Навіть більше, саме у цей час формувалися і втілювалися нові підходи до планування і будівництва міст загалом — поява генеральних планів, відмова від квартальної забудови із тісними подвір’ями-колодязями, та ін., а також активний рух на озеленення міста і його окремих вулиць. Ця прогулянка — це також нагода обговорити, чому такою незначною була (і все ще залишається) увага до цих пам’яток і спадщини міжвоєнної архітектури та урбанізму? Основою екскурсії є багаторічне дослідження історика архітектури Юлії Богданової з Львівської Політехніки, в тому числі для проекту “Архітектура 1918-1939 рр. у Львові” в рамках “Інтерактивного Львова”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *