ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хочуть впровадити систему «гроші замість пільг»

|

Львівські депутати пропонують Кабміну України впровадити у Львові адресну виплату коштів за субсидії.  Про це йдеться у заяві партії УКРОП, яку має у своєму розпорядження Львівський портал.

субсидії

«Звертаємося до Вас з пропозицією запровадити в рамках пілотного проекту адресну монетизацію виплат субсидій, щоб зрозуміти, як вона буде працювати і, у разі успішного впровадження системи монетизації пільг, цю модель можна буде поширити на всю країну», – йдеться у проекті звернення Львівської міської ради до Кабінету міністрів України.

Аргументація депутатів, що внесли таку пропозицію, проста: «Станом на 1 січня 2016 року субсидії отримували понад 4,5 млн. сімей в Україні. Це означає, що більше 10 млн. громадян живуть у сім’ях, що користуються субсидіями. За даними Державної служби статистики України, у 2015 році населенню нараховано до оплати за житлово-комунальні послуги понад 51 млрд. грн. Субсидій, пільг і компенсацій нараховано близько 25,3 млрд грн.

Наразі залишається надзвичайно актуальною проблема енергозбереження для отримувачів житлових субсидій. Малозабезпечені сім’ї (значна частина яких – це самотні пенсіонери та сім’ї, що складаються лише з пенсіонерів), які отримують державну допомогу, звісно ж не мають додаткових коштів для здійснення енергозберігаючих заходів, та й у самій програмі субсидій стимули до скорочення споживання недостатні. Пільги є монетизованими практично в усьому світі, а в тій формі, яка є в Україні, вони продовжують експлуатуватися тільки в пострадянських країнах.

Досягти економного споживання послуг можливо лише завдяки адресним грошовим виплатам, це також допоможе спрямувати кошти субсидій, що не використані внаслідок економії споживання послуг, на заходи з енергозбереження».

Окрім того, депутати від фракції УКРОП у Львівській міській раді звертають увагу на те, що монетизація пільг і субсидій точно не вдарить по бюджету країни.

«Сьогодні цілком безадресні багатомільйонні суми безконтрольно йдуть невідомо куди. Якщо в цій сфері навести порядок, то державний бюджет тільки заощадить. Зараз наявна система пільг не вигідна ні громадянам, ні державному бюджету».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *