ОСТАННІ НОВИНИ

Забудовам в історичному Львові прийде кінець?

|

Сьогодні, 29 березня, нардепи ухвалили законопроект, що стане на заваді забудовам на територіях, що охороняються ЮНЕСКО. Про це йдеться на офіційному сайті парламенту, передає кореспондент Львівського порталу.

забудова

Так, Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про внесення змін до Закону України “Про охорону культурної спадщини” (щодо збереження пам’яток культурної спадщини, внесених до Списку всесвітньої спадщини Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО)

Як зазначив один із ініціаторів цього законопроекту нардеп Ігор Васюник, що він передбачає створення органів охорони пам’яток.

“Запропоновані законодавчі зміни – це своєрідний «запобіжник» проти будь-яких корупційних дій навколо пам’яток. Зокрема, передбачено створення Органу управління пам’яткою. Керівником повинен бути професіонал з досвідом роботи в цій сфері не менше 5 років. Здійснюватиме нагляд за діяльністю Органу управління та станом збереження пам’ятки Наглядова рада, до складу якої увійдуть провідні науковці та фахівці у сфері збереження культурної спадщини, громадські активісти у сфері охорони пам’яток. Однією із функцій наглядової ради буде погодження кандидатури на посаду керівника органу управління”, – зазначає нардеп.

За словами І. Васюника, якщо  раніше експерти лише просили і кричали про порушення, то тепер вони матимуть повноваження впливати на кінцеве рішення чиновників Мінкультури (при видачі будь-яких дозволів на роботи).

“Окрім того, законопроектом пропонується доповнити діючий Закон визначеннями понять «пам’ятка всесвітньої спадщини», «буферна зона», закріплюється категорія пам’яток всесвітнього значення”, – додає він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *