ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян запрошують до філармонії на концерт, присвячений Моцарту

|

У Львівській обласній філармонії 17 березня в одному концерті звучатиме музика трьох класичних композиторів: Вольфганга Амадея Моцарта, Антоніо Сальєрі і Франца Ксавера Моцарта. Про це Львівському порталу повідомили організатори  заходу.

070862c9-ca9e-462d-af14-58cba1b454d9

У рамках 260-річчя Вольфганга Амадея Моцарта Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» презентує черговий авторський концерт, присвячений генію світової музики.

Програма «Моцарти і Сальєрі» поєднує епоху Вольфганга Амадея Моцарта, як сучасника Антоніо Сальєрі, і львівського Моцарта – Франца Ксавера Моцарта як учня Антоніо Сальєрі. Чи не вперше у Львові прозвучить Концертна симфонія для флейти, кларнета, валторни і фагота у виконанні провідних викладачів кафедри духових інструментів музичної академії – Андрія Карпяка (флейта),  Василя Борецького (кларнет), Володимира  Старка (фагот), Назара  Базіва (валторна).

А у виконанні доктора мистецтвознавства, завідувача кафедри духових інструментів Андрія Карпяка вперше у Львові буде виконано Рондо для флейти Франца Ксавера Моцарта. Твір заранжував заслужений артист України Володимир Дуда.

Цікавим буде поєднання цих творів з Венеціанською симфонією Ре мажор та  Концертом для гобоя і флейти Антоніо Сальєрі.

Як розповів народний артист України, керівник і головний диригент оркестру «Віртуози Львова», Сергій Бурко: «Інтрига щодо існування конфлікту між Моцартом і Сальєрі існує впродовж століть і привертає увагу дослідників. Нещодавно у Празькій бібліотеці віднайдено твір, який спільно написали Моцарт та Сальєрі. Чи існував насправді конфлікт, іншими словами, чи Сальєрі мав чорну заздрість до Моцарта, до його геніальності, – невідомо».

«Як придворний композитор Сальєрі мав на той час високий статус і колосальне ім’я, з його думкою рахувалися в суспільстві. Сальєрі був старший від Моцарта всього на шість років, а пережив Вольфганга Амадея Моцарта, як і його батька Леопольда Моцарта, був вчителем Франца Ксавера Моцарта.

Поєднання в одному концерті композиторів, абсолютно різних за стилем та своїм внутрішнім змістом й обдаруванням, творчість яких знайшла в історії світової музичної культури своє достойне місце – є надзвичайно пізнавальним. Музика Сальєрі  зараз виконується не так часто,  а свого часу він був законодавцем моди у Відні, працював у всіх жанрах: написав багато монументальних творів, зокрема «Реквієм», чимало інструментальної і хорової музики.

В ту епоху було популярним все, що стосувалося Італії. Тож не дивно, що Вольфганг Амадей Моцарт навчався в Італії, в знаменитій Болонській академії, у відомого тоді композитора Падре Мартіні. Моцарт-син навчався у  італійця Антоніо Сальєрі, адже це було престижно і  справді, він  отримав чудову композиторську школу з перших рук знаного та авторитетного  композитора. Час розставляє все на свої місця: Моцарт і його геніальність пройшла крізь всі століття, він – геніальний мелодист. І в цьому, напевно, одна з основних переваг Моцарта над Сальєрі, і вічністю…», – зазначає прес-служба філармонії.

Фото: оргінізатори

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *