ОСТАННІ НОВИНИ

Онкохворі можуть контролювати безкоштовні ліки в режимі он-лайн

|

В Україні запустили систему моніторингу наявності ліків для онкохворих в лікарнях Відтепер пацієнти Львівщини, що отримують ліки, закуплені за державні кошти, зможуть контролювати їх наявність у медичних закладах області та по всій Україні в режимі реального часу на сайті likycontrol. Про це Львівському порталу повідомили у Центрі протидії корупції.

pills
pills

Також хворі, які придбали ліки за власний кошт, зможуть перевірити, чи цей препарат не перепродається недобросовісними медиками – завдяки спеціальному коду партії, вказаному на упаковці.

Як відомо, щороку держава витрачає мільйони гривень на закупівлю ліків для онкохворих пацієнтів. Так у 2015 р. на це було виділено 750 млн. грн., така ж сума залишилася і на цей рік. Тим не менше, отримати їх безкоштовно пацієнти не завжди можуть, бо частина препаратів перепродається шахраями, що знаходяться у системі охорони здоров’я, або «нечистими на руку» медиками.

Система www.likycontrol.org.ua, розроблена «Центром протидії корупції», збирає інформацію про кількість та розподіл у регіонах ліків, закуплених за державний кошт для онкохворих, моніторить та оновлює залишки препаратів у лікарнях. Сайт покликаний протидіяти перепродажу онкохворим пацієнтам ліків, що вже були закуплені за державний кошт.

За даними Національного Канцер-реєстру станом на 31 грудня 2014 р. кількість онкохворих, що перебували на обліку у Львівській області, становила майже 60 тисяч осіб, у тому числі 417 неповнолітніх. За словами лікарів, на сьогоднішній день ця картина особливо не змінилась.

За словами член правління «Центру протидії корупції» Олександри Устінової, на сайті розміщено перелік препаратів, які держава закуповує для онкохворих за бюджетний кошт. Кожен з цих препаратів має видаватися в лікарнях безкоштовно!

«На сайті знаходиться 112 унікальних найменувань препаратів для дорослих та дітей, а також інформація про їх наявність у 76 лікарнях 24 регіонів України», – говорить вона

Про «наживу» на ліках для онкохворих також говорить член благодійного фонду «Таблеточки», який допомагає онкохворим, дітям Ірина Литовченко.

«Наші волонтери особисто стикалися з тим, що медичний персонал перепродавав ліки, куплені нашим благодійним фондом для хворих дітей. На жаль, є велика кількість нечистих на руку посадовців та лікарів, які перепродають ліки, що мають видаватися пацієнтам безкоштовно», – обурюється Ірина Литовченко

Варто додати, що всі ліки, перелічені на сайті www.likycontrol.org.ua, вже були оплачені українцями за рахунок податків. Їх придбало Міністерство охорони здоров’я або місцеві управління охорони здоров’я за бюджетні кошти.

Команда «Центру протидії корупції» систематично оновлює на сайті інформацію про залишки ліків у лікарнях. Інформація про наявність ліків є офіційною – отримана з Міністерства охорони здоров’я, з обласних та міських управлінь охорони здоров’я в кожному регіоні.

Спеціально для випадків, коли лікарі відмовляють хворим у видачі безкоштовних ліків, активісти розробили форму, яку можна завантажити з сайту та надіслати до органів державної влади, із вимогою надати інформацію щодо конкретних препаратів. Згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповідь на запит буде надана не пізніше п’яти робочих днів після його отримання.

Також борці з корупцією просять львів’ян повідомляти їх про факти перепродажу ліків, обіцяючи збереження анонімності заявнику.

«Ми збиратимемо факти перепродажу ліків пацієнтам та змушуватимемо правоохоронні органи реагувати на ці факти. За такі злочини українське законодавство передбачає кримінальну відповідальність, адже це заробляння коштів на людських життях», – додала юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан.

В майбутньому моніторинговий проект може буде розширений для контролю над ліками від інших захворювань.

 

Сайт www.likycontrol.org.ua створений командою «Центру протидії корупції» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *