ОСТАННІ НОВИНИ

Дітей відселять із зони АТО

|

Президент Петро Порошенко підписав закон №936-VIII, який посилить соцзахист дітей із зони АТО і внутрішньо переміщених осіб. Про це повідомляє офіційний сайт Президента України, передає кореспондент Львівського порталу.

ditu

Документ удосконалює систему забезпечення прав дітей, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів.

Законом вносяться зміни до 9 чинних законів України, спрямовані на приведення чинного законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини.

Норми закону забороняють участь дітей у воєнних діях і збройних конфліктах, включаючи вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання з метою використання у збройних конфліктах інших держав або насильницьких діях, спрямованих на повалення державної влади чи порушення територіальної цілісності, а також використання у військових конфліктах чи діях, залучення та/або втягування дітей до непередбачених законами України воєнізованих чи збройних формувань, пропаганді війни.

Цим законом держава взяла на себе зобов’язання щодо відселення дітей, які опинилися чи можуть опинитися у зоні воєнних дій чи збройних конфліктів, до безпечних районів.

Якщо дитина з певних причин залишилась без догляду батьків, держава має здійснювати пошук членів її сім’ї з метою возз’єднання з рідними. Також держава повинна здійснювати розшук та повернення в Україну усіх дітей, які були незаконно вивезені за її межі.

Крім того, удосконалюється процедура реєстрації дітей, які є внутрішньо переміщеними особами. Зокрема, діти старші 14 років матимуть можливість самостійно зареєструватись в органах соціального захисту.

Законом вносяться зміни до Сімейного кодексу щодо розвитку нової форми сімейного виховання дітей – це “сімейний патронат”, що дозволить уникнути негативного для дитини досвіду інтернатного виховання та забезпечить її тимчасове проживання в умовах, максимально наближених до сімейних.

Фото: соціальні мережі

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *