ОСТАННІ НОВИНИ

В УГКЦ розчаровані спільною завою Папи та російського патріарха

|

Представники Української греко-католицької церкви скептично оцінюють зустріч Папи Римського Франциска з патріархом Російської православної церкви Кирилом.

папа

Таку заяву зробив предстоятель УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), повідомляє ТСН, посилаючись на прес-службу церкви.

За його словами, текст декларації, яку підписали папа і патріарх, розчарував греко-католиків і небайдужих українців.

“Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорили, що відчувають себе зрадженими Ватиканом, розчарованими половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку апостольської столиці агресії Росії проти України. Я, звичайно, розумію ці почуття”, – зазначив предстоятель УГКЦ.

Як відомо, Українська греко-католицька церква, яка підпорядковується Ватикану, але переважно дотримується східного обряду, залишається гострою темою у відносинах Римо-католицької церкви і Московського патріархату. У спільній заяві папа та патріарх висловили сподівання, що їхня зустріч зробить свій вклад у примирення у сферах, де між греко-католиками і православними існують суперечності. На їхню думку, минулі методи “уніатизму” не є шляхом відновлення єдності, однак церковні громади, які з’явилися в результаті історичних обставин, мають право існувати.

“З нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі або підписують якісь спільні тексти, то нам не варто чекати від цього нічого хорошого”, – додав глава українських греко-католиків.

Окрім того, він зазначив, що присвячені Україні пункти декларації, викликають у нього більше питань, ніж відповідей. Зокрема, це 26-й пункт, де патріарх і папа закликають усі сторони конфлікту до розсудливості, громадської солідарності і діяльній миротворчості.

“Складається таке враження, що Московська патріархія або вперто не зізнається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України… або звертається, насамперед, до своєї совісті, закликає саму себе до розсудливості, громадської солідарності і до діяльного будівництва світу “, – наголосив предстоятель УГКЦ.

Нагадаємо, що 12 лютого Папа Римський Франциск та патріарх Російської православної церкви Кирило провели історичну зустріч на Кубі. Центральною темою спілкування предстоятелів церков стало гоніння християн. У результаті зустрічі папа та патріарх підписали спільну заяву. У підсумковій декларації зустрічі Франциска і Кирила згадана Україна. Нашій державі в документі присвячено два окремих пункти. В одному з них ідеться про зусилля церкви для зупинки кровопролиття на Донбасі, в іншому – про необхідність подолання розколу православної спільноти України.
 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *