ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян закликають не зривати підсніжники. Це незаконно

|

Львів’янам нагадують, що зривання підсніжників та інших перших квітів несе за собою відповідальність, оскільки ці квіти занесені до Червоної книги України. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті екології природних ресурсів Львівської ОДА.

підсніжники
«З приходом весни, щорік на ринках області розширюється асортимент квіткових рослин, серед яких, на жаль, можна спостерігати і рідкісні види ранньоквітучих, ендемічних, реліктових рослин, які знаходяться під загрозою знищення та занесені до Червоної книги України. Обсяги торгівлі цими рослинами, особливо на свята – День Святого Валентина (14 лютого), 8 березня та Великдень – набирають злочинного характеру», – повідомляють у департаменті.

Водночас львів’янам нагадують, що висока декоративність та ранній термін цвітіння таких червонокнижних видів рослин як білоцвіт весняний, підсніжник білосніжний, шафран Гейфеля, рябчик шаховий тощо призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі їх ареалу.
«З метою організації заходів з охорони першоквітучих рослин, Департамент повідомляє, що, відповідно до діючого законодавства, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, які занесені до Червоної книги України, або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність», – попереджають у департаменті.

Також мешканцям нагадують про шкоду, яку можна нанести природі, знищуючи такі квіти.
«Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу. Можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відродити зниклі види, які „творились” десятки тисяч років. І не людиною, а природою. Не зриваймо першоцвітів лише задля прихоті насолодитися їх запахом і красою! Бережімо те, що створено природою!», – додають в повідомленні.

Фото: tyachiv.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *