ОСТАННІ НОВИНИ

Чотири тонни спирту або скандал довкола спиртзаводу на Львівщині

Ярослав СИВАКІВСЬКИЙ, Львівський портал

|

Спиртзвод, який розташований у селі Струтин Золочівського району, опинився в епіцентрі скандалу. Львівський портал повідомляв про те, що активісти затримали машину, яка незаконно везла чотири тонни спирту. Водій машини заявив, що вивіз рідину із території «Струтинського спиртзаводу». Натомість керівник підприємства запевняє, що кожна машина, яка виїжджає з території заводу, фіксується рядом документів, а спирт, затриманий активістами, не відповідає якості того товару, який виготовляє завод. Активісти взяли завод в облогу, а через декілька днів у керівника «Струтинського спиртзаводу» згоріло авто.

spurtzavod

З чого все розпочалося

У четвер, 4 лютого, активісти зупинили автомобіль, який перевозив 4 тонни спирту без жодних паперів. Активісти зняли відео, на якому водій машини зізнався, що вивіз спирт із території «Струтинського спиртзаводу», а кінцевий пункт призначення – гаражний кооператив на вулиці Пелехатого. Також водій розповів, що перевозить спирт не вперше. Активісти викликали поліцію, яка за цим фактом склала протокол.

Проте керівник «Струтинського спиртзаводу» Василь Задорожний заявив, що його підприємство не має відношення до затриманої партії спирту.

«На початку другої хвилини відео активісти перевіряють рідину спиртометром і говорять про 40%. Кожен, хто знає, що таке спирт, розуміє, що прилад мав показати як мінімум 95%, якби у бочках справді був би спирт з нашого заводу. Згодом, як мені відомо, активісти збиралися провести пікет біля поліції, ніби правоохоронці навмисне розбавили наш спирт. Також хочу зазначити, що кожна машина, яка виїжджає із заводу, обліковується рядом паперів», – заявив він.

«Облога» спиртзаводу

Починаючи з 5 лютого, активісти взяли в облогу «Струтинський спиртзавод», поставили намет поблизу потужності. Працівники заводу розповідають, що невідомі хотіли потрапити на територію заводу, а також кричали про корупцію всередині підприємства та необхідність звільнити нинішнього керівника. Згодом до Василя Задорожного почали надходити повідомлення та дзвінки з погрозами: вимагали написати заяву про звільнення. А за декілька днів уночі спалахнуло його авто.

fut1

«8 лютого десь о п’ятій годині ранку мене розбудили сусіди та сказали, що горить моє авто. На щастя, вогонь був вчасно помічений, тому нам вдалося його погасити. Коли ми боролися з вогнем, то відчували сильний запах бензину. Я викликав правоохоронців, які зафіксували факт підпалу. Також в заяві я вказав про погрози, які мені надходили напередодні», – сказав Задорожний.

За його словами, наявність активістів біля заводу не заважала роботі підприємства.

«Як тільки приїхали активісти, я зібрав людей та запитав, чи є в когось претензії до мене або до моєї роботи. Ми обговорили цю ситуацію з працівниками, і вони запевнили, що сприймають цю акцію лише як провокацію», – додав він.

Що буде далі?

Наразі правоохоронці перевіряють діяльність спиртзаводу, досліджують можливість незаконного вивезення спирту з території підприємства. Також поліція проведе розслідування щодо погроз та підпалу авто керівника підприємства, а також дії активістів під час «облоги» спиртзаводу.

Очільник ГО «Ідея нації» Остап Стахів сказав, що активісти зафіксували факт незаконного вивезення спирту, проте додав, що опинився на місці події випадково, а автомобіль затримали «обурені громадяни України».

«Ми зафіксували факт, зняли відео, викликали правоохоронців. Тепер справа за поліцією. Як я там опинився? Ми побачили, що на виїзді з села Струтин, біля траси Тернопіль-Львів, щось відбувається,тому підійшли дізнатися, що сталося. Я опинився там абсолютно випадково. Я машину не зупиняв, це зробили громадяни України, яких обурив факт розкрадання», – сказав він.

А от за словами голови об’єднаної профспілки АПК ДП «Укрспирт» Романа Сметанюка, усі ці акції спрямовані на те, аби дискредитувати керівника «Струтинського спиртзаводу» та повернути «попередникам» їхні крісла.

«Спиртова галузь є апріорі прибуткова, а «Струтинський спиртзавод» вперше запрацював на повну потужність, за рік заробив понад 30 мільйонів гривень. Люди отримують високу офіційну зарплату, отримують премію та, за потреби, соціальну допомогу. «Попередників» така ситуація не влаштовує, вони хочуть повернутися в свої крісла та продовжити розкрадання та набивання карманів. Усі провокаційні акції активістів буде розслідувати поліція та прокуратура, і ми зробимо усе можливе, аби замовники були викриті та отримали по заслугам», – запевнив Р. Сметанюк.

Як бачимо, події довкола спиртзаводу на Львівщині набирають обертів. І незважаючи на те, на чиєму боці правда, «пахне» все це не дуже гарно…Далі буде.

Фото і відео: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *