ОСТАННІ НОВИНИ

Трамвай на Сихів: коли, де та чого варто чекати

|

Трамвайну колію, яка з’єднає найбільший житловий масив Львова з центром, сихівчани чекали роками і вже цього року перший трамвай поїде по новій колії. Як здійснюється будівництво трамвайної колії на Сихів, чому були затримки і коли ж він все-таки поїде? Про це Львівському порталу розповіли у прес-службі Львівської міськради.

Кінець маршруту

1

На кінці маршруту за ринком «Санта-Барбара» вже облаштовано дренажні колодязі, водяні переходи, відсипана основа для будівництва розворотного кільця. Тут буде кінцева зупинка трамваю та диспетчерський пункт.

Ринок «Санта-Барбара» все-таки перенесуть

2

Довго велися переговори щодо долі ринку «Санта-Барбара» і попередньо було досягнуто згоди з підприємцями про перенесення торговельних павільйонів на вул. Антонича. На разі, сторони мають підписати Меморандум. До ринку вже зроблена основа, встановлені трамвайні плити, рейки, бордюри та замощено ділянку римським каменем.

Почали облаштовувати зупинки

3

Вже почали облаштовувати зупинки та вимостили бордюри. Всього вздовж маршруту буде 24 зупинки, 9 з яких облаштують для людей з особливими потребами. Краї зупинок буде вимощено тактильною плиткою.

На маршруті курсуватимуть і нові трамва

5

За кошти ЄБРР придбають 7 нових низькопідлогових трамваїв для Львова, які курсуватимуть і на Сихів. Тендер виграв львівський «Електрон».

Працюють над благоустроєм

4

Почали роботи з відновлення благоустрою газонів біля трамвайної колії, повертають знятий шар грунту, щоб навесні тут виросла трава.

Завершення ремонтних робіт

7

Для завершення робіт з облаштування запасного розворотного кільця залишилося влаштувати рейки та замостити ділянку римським каменем. На Сихівському мості, що з’єднує дві частини проекту, завершують замощувати трамвайну колію римським каменем. Вже почали облаштовувати з’їзд з пр. Червоної Калини на вул. Хуторівка. Завершення проекту відтермінувалося у зв’язку з виникненням непередбачуваної потреби у заміні аварійного колектора, на що, відповідно, не було закладено коштів. Але ЄБРР виділив додатково 6 млн євро на вирішення цього питання і вже розпочали будівництво колектора. На ділянці поруч з входом у парк «Залізна Вода» монтують труби нового колектора. Вже збудували камеру, за якою встановили і спаяли чотири секції труби та частково засипали піском.

Активні роботи відновлять після потепління

8

Трамвайну колію неможливо збудувати якісно взимку. Як тільки потепліє – розпочнуть активні роботи. І вже, як обіцяють підрядники, восени трамвай поїде.

Роботи і рух коштів контролює французька компанія

9

Технічний нагляд та контроль за використанням коштів здійснює французька компанія «Еджіс Інтернешнл».

Переваги трамваю

6

Завдяки новій трамвайній колії з Сихова до центру можна буде комфортно дістатися за 25-30 хв. Окрім цього, трамвай є одним з найбільш екологічних видів транспорту. Завдяки скороченню викидів СО2, сихівчани відчують покращення екологічного стану в районі Сихова.

Нагадаємо, будівництво трамвайної колії на Сихів передбачено Генеральним планом Львова. Згідно з проектом, буде прокладено 11,5 км колії в обидва боки по вул. Стуса вздовж пр. Червоної Калини до ринку «Санта-Барбара». Тендер на виконання робіт виграла компанія «ONUR» (Туреччина). Технічний нагляд за ремонтними роботами здійснює французька компанія «Еджіс Інтернешнл».

З Сихова до центру трамваєм можна буде дістатися за 25-30 хвилин. Окрім цього, проект має на меті зменшити транспортне навантаження найбільшого житлового масиву Львова (150 000 мешканців), що матиме позитивний вплив на екологічну ситуацію району та соціальний добробут львів’ян.

Проект реалізовується за рахунок кредиту від ЄБРР у розмірі 12 млн. євро, гранту німецького уряду у 5 млн. євро, технічної допомоги ЄС у розмірі 1,5 млн. євро та за кошти з міського бюджету – 8,850 млн. євро.

Варто також нагадати, що будівництво трамвайної колії на Сихів стартувало у 2008 році. Реалізація одіозного проекту, постійно супроводжується скандалами, і великими вкладанням коштів.

Як відомо головними протеже будівництва є міський голова Львова Андрій Садовий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *