ОСТАННІ НОВИНИ

Форум громадських організацій ухвалив Декларацію національної єдності

|

VII Форум громадських організацій Західної України, який відбувся у Львові 6 лютого, ухвалив Декларацію національної єдності. Декларація містить звернення до української влади та суспільства із закликом не допустити внутрішнього взаємопоборювання і об’єднати зусилля для проведення швидких реформ. Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

51

За словами організаторів, світовий досвід й наша історія показують: з кризи виходять сильнішими або слабшими. Сильнішими – коли нація згуртована, активна, не впадає у відчай, мобілізує усі свої ресурси для відсічі ворога. Та в Україні сталося навпаки. Від початку війни, замість гуртуватися, у нас виникло безліч нових конкуруючих між собою партій, організацій, які ще більше розшарпують знесилену націю. У Верховниій Раді бачимо постійні конфлікти і навіть бійки між окремими депутатами і фракціями. З  екранів телевізора лються безкінечні взаємні, часто безпідставні, звинувачення політиків, паплюження української держави. Усе це об’єктивно сприяє нашим ворогам, відштовхує союзників…

Щоби гідно відповісти на драматичні виклики часу, стабілізувати ситуацію, об’єднати зусилля усіх державницьких сил для перемоги  зовнішнього і внутрішнього ворога, Форум громадських організацій вважає за необхідне:

1.Не допускати взаємопоборювання у національно-патріотичному таборі. Найперша передумова нашої перемоги – міцна єдність, сконсолідованість нації.  Необхідно гостро засуджувати будь-які провокаційні дії,  які ведуть до розбрату, хаосу.

2.Потрібно мобілізувати націю на відсіч ворогу і зміну країни, створити сильну боєздатну армію.

3.Спільними зусиллями громадянського суспільства і влади швидко і рішуче провести повну деолігархізацію, якнайшвидше і радикальніше викорінювати корупцію.

4.У відповідь на російську інформаційну агресію терміново налагодити дієву контрпропаганду і розгорнути відповідну просвітницьку діяльність ЗМІ. Зупинити «культурну експансію» Росії, звуження сфери вживання української мови у засобах масової інформації, інших сферах життя.

5.Провести повне перезавантаження судової гілки влади.

6.Налагодити відвертий і чесний діалог між владою і народом, особливо при прийнятті непопулярних рішень, керівникам держави слід широко і аргументовано роз’яснювати мотивацію своїх дій, вчасно відповідати на виклики часу.

7.Розробити і негайно реалізувати ефективну державну програму національно-патріотичного та військового виховання.

8.Недопустимо подальше перебування на державній службі, на керівних посадах членів антиукраїнських партій, колишніх регіоналів і комуністів та їх активних поплічників. Знайти і покарати вбивць мирних людей на Майдані. Притягнути до кримінальної відповідальності, як співучасників вбивств, усіх депутатів Верховної Ради, котрі голосували за диктаторські закони 16 січня 2014року, що спричинили смерть Небесної Сотні.

9.Сконцентрувати свої зусилля і кошти на допомогу учасникам АТО. Влада повинна обмежити надмірні розважальні заходи, дорогі купецькі забави, розкішні бенкети. Кожна зекономлена  копійка – для фронту.

  1. Недопустимо проводити дострокові парламентські вибори, змінювати Конституцію на догоду Росії. Це може ще більше дестабілізувати ситуацію в країні і призвести до погіршення суспільно-економічного становища, активізації проросійських сил.

11.У цей критичний час кожен українець мусить брати і на себе відповідальність за долю країни. Тож починаємо творити масовий громадський рух за зміцнення національної єдності, збереження держави, боротьби проти корупції, перемоги над зовнішнім та внутрішнім ворогом.

12.Українській владі необхідно зібрати відповідну доказову базу і звернутися до світової спільноти з настійливою вимогою судити Гаазьким трибуналом російського президента В.Путіна як міжнародного терориста (злочини – у Чечні, Грузії, Україні, Молдові, Англії)», – йдеться у тексті Декларації.

50

Співкоординатор Форуму Володимир Парубій додав, що владі та громадськості сьогодні як ніколи потрібна єдність та діалог.

«Ми завжди збираємось, коли ситуація вимагає від нас єдності та відповідальності. Минуло два роки, а ми так і не дочекались очікуваних змін, на які ми сподівались на Майдані. Виникли нові та непередбачувані виклики для нашої країни – зовнішня агресія, яка нині переходить у внутрішньо-політичну війну…Гнітюче враження справляє безкультур’я наших політиків, постійні бійки, сварки, які шокують Європу і втішають Росію. Це повинно бути припинено. Тільки в єдності можна перебороти найтяжчі труднощі, які спіткали нашу націю. В час війни ця єдність нам просто вкрай необхідна. А також – відповідальність кожного з нас за все, що відбувається в країні», – говорить В.Парубій.

Для основної доповіді на тему «Два роки після Євромайдану: підсумки і перспективи» організатори Форуму запросили виступити народного депутата України Ігоря Васюника. За словами парламентаря суспільно-політична криза в країні загострюється і щоб вийти з неї і політикам, і громадським діячам варто почати брати відповідальність за свої дії, а не лише перекладати її один на одного.

«На сьогодні я б охарактеризував роботу всієї влади – як колективну безвідповідальність. Суспільно-політична криза загострюється і щоб вийти з неї і політикам, і громадським діячам варто почати брати відповідальність за свої дії, а не лише перекладати її один на одного. Політикам – відповідальність за голосування, за непопулярні, але потрібні реформи; відповідальність реалізувати вимоги суспільства; вимоги Майдану, відповідальність за бездіяльність, врешті-решт. Таку ж відповідальність повинна навчитись брати і громадськість – за складні процеси і зміни в державі: боротьба з корупцією, неукраїнське інформаційне поле, контроль за діями влади та інше. Нам усім якнайшвидше треба позбуватися «ракової пухлини» пострадянського суспільства – ПАТЕРНАЛІЗМУ – де сформовані виключно пасивні очікування допомоги у вирішенні тих чи інших проблем державою. Ми повинні творити сильне громадянське суспільство. Творити широкі об’єднання і в  буквальному розумінні діяти «в режимі Майдану».  Не менш важливим зі строни громадськості є робота не лише з владою, але й з суспільством у формуванні національної єдності. Ми повинні об’єднуватись: але не навколо короткотермінових політичних проектів чи прізвищ (навіть відомих), а навколо спільної мети. А вона в нас є – незалежна, суверенна, розвинена держава – Україна», – наголосив Ігор Васюник.

48

Декларацію національної єдності одноголосно ухвалили 35 громадських організацій Львівської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької та Рівненської областей. Декларацію передадуть Президентові України, голові Уряду, а також рішенням Форуму уповноважили народного депутата Ігоря Васюника оголосити текст Декларації в сесійній залі Верховної ради України.

Головну доповідь Форому можна побачити ТУТ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *