ОСТАННІ НОВИНИ

На Личаківському кладовищі перепоховають понад 500 тіл репресованих в’язнів

|

У середу, 3 лютого, о 12.00 год. на Личаківському цвинтарі у Львові урочисто перепоховають 511 останків в’язнів пересильної тюрми №25, що у 1944-1955 рр. функціонувала у Львові. Про це сьогодні на брифінгу розповіли організатори перепоховання, передає кореспондент Львівського порталу.

перепоховання1

У вересні 2013 року власник ділянки в садовому кооперативі «Світоч» під час земляних робіт виявивлютські кісткові рештки і повідомив про це керівництво Меморіального музею «Територія Терору». Фахівці комунального підприємства «Доля», яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, провели обстеження і підтвердили, що на території є масові захоронення.

«Два тоталітарних режими (нацистський і комуністичний) суттєво змінили Львів і принесли багато шкоди. Від рубки двох режимів загинуло багато українців, євреїв, поляків та людей багатьох інших національностей. Тому наш обов’язок – пам’ятати про ці трагедії, зробити  так, щоб ці трагедії ніколи не повторились і щоб ті жертви, які не знайшли ще свого належного спочинку, були по-християнські поховані», – зазначив в. о. начальника управління культури Львівської міськради Михайло Мороз.

перепоховання

«Разом з людськими рештки були знайдені особисті речі в’язнів. Це христики, медальйони, гребінці, гаманці, ампули з ліками, взуття, тощо. Варливим нюансом є те, що захоронення робили в імпровізованих тюрмах – дерев’яних коробках. Тобто в другій половині 40-років більш гуманно відносилися до загиблих, бо раніше людей просто скидували у ями», – розповів директор КП ЛОР «Доля» Святослав Шеремета.

Фото: Соломія Григор’єва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *