ОСТАННІ НОВИНИ

«Гривня не «впаде» нижче 28 грн за долар», - експерт

|

За перший квартал цього року гривня не «впаде» нижче за 28 гривень за долар. Таку думку висловив екс-заступник голови Нацбанку Олександр Савченко у інтерв’ю виданню Главком, передає кореспондент Львівського порталу.

савченко

За словами О. Савченка, якщо Нацбанк буде робити правильні кроки, то у гривні є шанс не «впасти» на рекордну глибину.

«Найбільш поганий варіант для першого кварталу цього року – 26-28 гривень за долар. Більшого падіння я не допускаю за умови, якщо Нацбанк і економічний блок уряду не будуть робити грубих помилок», – заявив він.

Також економіст пояснив, які саме кроки Нацбанку та кабміну можуть погіршити ситуацію на валютному ринку.

«Нацбанк може завдати шкоди, якщо продовжить полювання за комерційними банками, і буде банкрутство ще кількох великих банків. Однією з причин ситуації, що склалася зараз, є поновленням виплат комерційними банками вкладникам збанкрутілих банків, які були припинені на два тижні. Тобто у людей з’явилися якісь гроші. У випадку банкрутства банків, людям треба буде виплачувати кошти. В державному бюджеті їх немає. Нацбанк друкує кошти, передає їх в банківську систему, а це призведе до інфляції і девальвації.

Також може нашкодити Кабмін, якщо вирішить повернути Росії борг у 3 мрлд. доларів Це груба політична і економічна помилка. Зараз ведуться розмови про те, щоб цей борг прирівняти до приватних структур, реструктурувати, зменшити на 20% і почати повертати. В той час, наші претензії до Росії за анексію Криму складають 25 млрд. доларів, а вони нам не поспішають їх повертати. Судові перспективи цих справ є як у Росії, так і в України. Якщо не буде таких помилок, курс більше 28 за долар впасти не може. Більше того, з другого кварталу поточного року, за моїми розрахунками, є всі підстави для укріплення гривні. Я прогнозую курс гривні на кінець 2016 року 25 грн/$ навіть на чорному ринку», – поянив О. Савченко.

Нагадаємо, що  раніше Олександр Савченко пояснив, чому гривня «валиться» вслід за російським рубем.

Фото: forbes.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *