ОСТАННІ НОВИНИ

У керівництва держави вимагають ліквідувати екологічну катастрофу на Львівщині

|

Активісти Львівщини звернулися до вищого керівництва держави з вимогою негайно втрутитися у ситуацію на грибовицькому сміттєзвалищі та ліквідувати наслідки екологічної катастрофи, яка набирає все загрозливіших форм. Відповідне звернення оприлюднив активіст ВО «Батьківщина», заступник голови Громадської ради при Державній екологічній інспекції Львівщини Юрій Дмитришин під час прес-конференції у Львові, передає кореспондент Львівського порталу.

118

За його словами, невідомі особи 11 січня цього року прорили канал з гудронного озера, в результаті чого кислі гудрони, які зберігаються на грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова, почали витікати та створювати екологічну катастрофу. Адже в лісі неподалік сміттєзвалища утворилися величезні озера з гудронною водою, на півметра піднявся рівень річки Малехівка, в озерах, через які вона протікає, вимерло багато риби, отруйна речовина потрапила у водозабір, з якого постачається вода у село Малехів. Відтак станом на сьогодні забруднена вода у водопроводі, криницях, отруєні багато гектарів сільськогосподарських угідь та річка Малехівка, яка потрапляє через річку Полтва у Західний Буг.

«Ми вкотре наголошуємо, що відбувся не прорив гудронних озер: це рукотворна катастрофа техногенного характеру, яку вчинили особи, які й далі продовжують незаконно вивозити кислі гудрони з сміттєзвалища. Все це триває з жовтня, усі про це знають, а правоохоронці – мовчать. Це – службова халатність та злочинна недбалість влади, зокрема працівників поліції, прокуратури, служби надзвичайних ситуацій», – наголосив Ю.Дмитришин.

Окрім цього, за словами активіста, шкідливі інфільтрати з грибовицького сміттєзвалища зливають в каналізаційні мережі Львова, що несе немалу загрозу мешканцям та гостям міста, а також може пояснювати причини неприємного запаху у Львові.

За словами голови екологічної комісії Жовківської районної ради Ігоря Муравського, влада мала у такому випадку негайно проінформувати населення та оголосити про виникнення критичної ситуації, яка загрожує здоров’ю мешканців Львівщини, а не замовчувати ситуацію.

Депутат Львівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Ярослав Качмарик висловив здивування, чому мовчать державні служби, які мали би реагувати на те, що сталося.

«Це – велика проблема Львівщини й усієї України. Цю проблему постійно замовчують і не вирішують. А це потрібно робити негайно. В бюджеті розвитку Львова на 2016 рік передбачено 1 млрд гривень. Частину цих коштів необхідно негайно скерувати на вирішення питання грибовицького сміттєзвалища. Зі свого боку фракція «Батьківщини» облради винесе це питання на засідання сесії облради та звертатиметься до народних депутатів від Львівщини взяти участь у вирішенні цієї проблеми», – підкреслив Я.Качмарик.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *