ОСТАННІ НОВИНИ

Від сьогодні між Україною та ЄС діє зона вільної торгівлі

|

Від сьогодні, 1 січня 2016 року, Україна і Європейський Союз розпочнуть застосування положень поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), що є частиною Угоди про асоціацію, підписаної в червні 2014 року. Про це Львівському порталу повідомили у представництві Європейського союзу в Україні (Delegation Ukraine EU).

11

Політична частина і положення про співпрацю діють з листопада 2014 року. Щойно ПВЗВТ набуде чинності, з обох сторін відбудеться взаємне відкриття ринків для товарів і послуг на основі передбачуваних й обов’язкових для виконання торгових правил, що створить нові можливості для компаній, інвесторів, споживачів і громадян України та ЄС.

Завдяки подальшому наближенню нормативно-правової бази України до законодавства Європейського Союзу ПВЗВТ забезпечить стандарти вищої якості продукції та посилить рівні захисту споживачів і довкілля. Також покращиться економічна співпраця та взаємодія, що зміцнюватиме стабільність і сприятиме розвитку України.

Застосування ПВЗВТ у рамках Угоди про асоціацію є одним з наріжних каменів двосторонніх відносин, пропонуючи нові економічні вигоди обом сторонам. Український бізнес отримає стабільний і передбачуваний доступ до найбільшого ринку світу, що налічує 500 млн. споживачів, а європейські підприємства зможуть скористатися перевагами простішого доступу до українського ринку та вибудувати нові відносини з постачальниками і партнерами з України. Це також принесе користь українським громадянам у вигляді товарів вищої якості, тоді як посилення конкуренції та зниження ввізного мита має привести до зниження цін.

Завдяки таким амбітним цілям, як наближення українського законодавства до стандартів ЄС у сфері конкуренції, державних закупівель і захисту прав інтелектуальної власності, угода допоможе модернізації та диверсифікації української економіки, а також створить додаткові стимули для реформ, особливо боротьби з корупцією. Таким чином ПВЗВТ дає Україні можливість покращити підприємницький клімат і залучити іноземні інвестиції, що допомагатиме країні ефективно інтегруватися у світову економіку. Впровадження ПВЗВТ відбуватиметься упродовж кількох років, що дозволить здійснювати поступове наближення законодавства і дасть час на адаптацію всім задіяним сторонам.

Комісар ЄС з питань торгівлі Сесилія Мальмсрьом виразила впевненість у перспективах України.

«Набуття з 1 січня 2016 року чинності ПВЗВТ відкриває Україні унікальні можливості стабілізувати, диверсифікувати та розвивати свою економіку задля добробуту всіх українців. Європейський Союз надасть Україні підтримку, щоб допомогти її малим і середнім підприємствам скористатися цими новими можливостями для росту та, відповідно, створення нових робочих місць. Зі свого боку користь підприємств ЄС полягатиме в отриманні кращого доступу до ринку, що нараховує 45 млн. людей. Звичайно зміни не відбудуться за одну ніч – вони потребуватимуть зусиль й інвестицій. Поступово ПВЗВТ сприятиме процвітанню України та сильнішій економічній інтеграції з ЄС», – повідомила вона.

Водночас Європейський Союз і надалі залишається на стороні України надаючи допомогу, рекомендації та експертну підтримку, у тому числі для сприяння росту малого бізнесу (МСП) і їхньої спроможності у використанні можливостей, що забезпечуються ПВЗВТ, зокрема у відношенні поступового наближення до відповідності правилам ЄС. З цією метою створено Фонд ПВЗВТ для МСП, що доповнить поточні програми Європейського Союзу (такі як «EU SURE» і «Флагман МСП») допомагаючи малим і середнім підприємствам краще підготуватися до змін у внутрішньому підприємницькому середовищі.

За словами комісара ЄС з питань європейської політики сусідства та переговорів щодо розширення Йоганнеса Гана, Завдяки ПВЗВТ для України відкриваються нові можливості в ЄС і за його межами, оскільки європейські стандартами часто є стандартами міжнародними.

Довідка:

Україна і Європейський Союз підписали Угоду про асоціацію, що передбачає також створення поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, 27 червня 2014 року. Угода повністю набуде чинності щойно завершиться процес її ратифікації всім 28-ма членами Європейського Союзу. Загальні положення і розділи щодо політичної асоціації та співпраці вже тимчасово набули чинності у листопаді 2014 року. З 1 січня 2016 року додається також застосування торгових положень (ПВЗВТ).

Обсяги експорту ЄС в Україну сягають 17 млрд. євро, тоді як розмір імпорту України з ЄС дорівнює 14 млрд. євро (дані за 2014 рік). Найбільшими товарними позиціями, що експортуються з ЄС до України є машинне обладнання та прилади (€5,7 млрд. в 2013 р.), транспортні засоби (€2,6 млрд.), хімічна продукція (€3,7 млрд.) і промислові товари. Україна експортує до ЄС переважно метали (€3,5 млрд. в 2013 р.), овочеву продукцію (€2,8 млрд.), корисні копалини (€2,7 млрд.), машинне обладнання і прилади (€1,2 млрд.).

За даними незалежних досліджень саме лише впровадження Угоди про асоціацію/ПВЗВТ дасть приблизно 6% додаткового приросту ВВП у середньостроковій перспективі, тоді як зростання добробуту українців очікується на рівні 12%. При цьому досягнення можуть бути значно більшими, якщо Україна дійсно впровадить реформи, передбачені Угодою, оскільки вони покращать підприємницький клімат і сприятимуть залученню іноземних інвестицій та передачі технологій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *