ОСТАННІ НОВИНИ

Призначення членів антикорупційного агентства оскаржено в суді

|

Експерти вимагають в суді скасувати рішення про призначення заступника голови Нацагентства з питань державної служби Олександра Скопича членом Нацагентства з питань запобігання корупції, пише УП.

З відповідним позовом до суду звернулися експерти Реанімаційного пакету реформ Андрій Марусов і Віктор Таран та викладач Києво-Могилянської академії Володимир Сущенко, йдеться у повідомленні РПР.

Вони вимагають скасувати відповідне розпорядження Кабміну від від 11 грудня та рішення Конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НАЗК від 28 листопада та 11 грудня.

Одним з членів комісії, який голосував за кандидатуру Скопича був його безпосередній керівник Костянтин Ващенко.

“Це пряме порушення вимоги Закону України “Про запобігання корупції”. Маємо явний конфлікт інтересів. Більшість членів комісії теж не побачили конфлікту інтересів і відповідно сприяли цьому порушенню” – заявив голова правління Тransparency Іnternational Україна, експерт РПР Андрій Марусов.

“Протокол №7 конкурсної комісії НАЗК в якому було зафіксовано результати голосування щодо трьох кандидатів (В.Чумак, О.Скопич, Н.Корчак)  був підписаний 11 грудня 2015 року, лише п’ятьма  членами комісії замість восьми,  які брали участь у засіданні. Після цього, з порушенням регламенту, Наталія Севастьянова передала документ в Кабінет Міністрів, де на його підставі було ухвалене рішення про призначення на посади членів НАЗК : Чумака В.В., Скопича О.Д. і Корчак Н.М.” – йдеться у повідомленні.

Експерти просять суд скасувати рішення конкурсної комісії в частині відбору Скопича О. Д., Корчак Н.М., Чумака В.В. членами Національного агентства з питань запобігання корупції.

Також позивачі просять скасувати розпорядження уряду від 11 грудня щодо призначення цих людей членами Національного агентства з питань запобігання корупції.

“Не можна створювати НАЗК на основі дій та рішень в яких є явний конфлікт інтересів. Одна з найважливіших антикорупційних структур, яка покликана боротися з високопосадовою корупцією має бути створена без порушення законів України. Дух і буква закону мають бути дотримані, інакше до НАЗК в майбутньому можуть бути претензії” – заявив експерт РПР Віктор Таран.

Як відомо, кілька днів тому уряд оголосив про новий конкурс з відбору кандидатів на дві вакантні посади членів Національного агентства з питань запобігання корупції.

13 грудня конкурсна комісія призначила трьох з п’яти співкерівників НАЗК, після чого робота комісії зайшла в тупик – жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів. Частина членів комісії звинуватила інших у зриві досягнутих домовленостей.

Посол ЄС в Україні Ян Томбінський також наголошував, що Україна затягнула процес створення Нацагентства із запобігання корупції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *