ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові ОУНівця Омеляна Коваля нагородили орденом Свободи

|

У неділю, 27 грудня, за вагомий внесок у встановлення й утвердження Української держави, активну громадську діяльність одного із керівників ОУН та активного учасника національно-визволього руху Омеляна Коваля нагородили орденом Свободи. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської ОДА.

14b (1)

Нагороду від Президента України вручив голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка.

“Пан Омелян – людина великого духу, життєвий шлях якого заслуговує на повагу. Він пройшов “табір смерті”, проте не зламався, а знайшов у собі сили й надалі працювати на благо українського народу” , – зазначив Синютка.

Довідка

Омелян Коваль – народився 24.02.1920 р в селі Рахині Долинського р-ну Івано-Франківської області. З 1938 року – член ОУН. 1 липня 1941 року брав участь у проголошенні у м. Долині Акту відновлення Української держави. Згодом  ув’язнений гестапо та перебував у Тюрмі на Лонцького у Львові, у в’язниці Монтелюпіх у Кракові, а звідти відправлений до концтабору Аушвіц, де перебував 2,5 роки у списку “Бандера группе”.

Після Другої світової війни став активним громадсько-політичним діячем української діаспори у Бельгії. З 1951 року протягом 20 років очолював Спілку української молоді у Бельгії, видавав журнали для дітей та молоді “Крилаті” і “Авангард”. Був головою Ради громадських організацій Бельгії, членом Ради директорів Світового конгресу українців, одним із президентів Європейського конгресу українців.

У 2013 році повернувся до України. Зараз проживає у Львові.

Нагороджений орденом “За заслуги” III ст. (2010) та бельгійським орденом Філіпа II (2015).

Фото: tyzhden.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *