ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям нагадують про можливість мати два закордонних паспорти

|

Чинне законодавство дозволяє мати громадянам України два закордонних паспорти. Але не більше. Про це Львівському порталу повідомила речниця Головне управління Державної міграційної служби України у Львівській області Світлана Хитрова.

Шенген-віза

Для чого потрібен 2-й закордонний паспорт? Зазвичай причини є кілька: часті подорожі за кордон у службових, комерційних чи особистих справах. Або коли термін дії паспорта вже закінчився, а віза, яка у нього внесена, ще чинна. Також одна із причин – коли прізвище змінили, а з візою у «старому» паспорті ще можна перетинати кордон.

Якщо потрібні два паспорти , щоб завчасно оформити візи у іноземних дипломатичних представництвах, то необхідно заповнити заяву, де обґрунтувати потребу мати два закордонні паспорти і надати підтверджуючі документи.

Ви доплачуєте за таку можливість 60 грн.17 коп. у разі виготовлення паспорта за 20 робочих днів або 120 грн.34 коп. у разі виготовлення такого паспорта за 7 робочих днів.

Варто не забути внести відмітку про другий закордонний паспорт у паспорт попередній. Це важливо. На це звертають увагу у іноземних представництвах при оформленні віз.

Якщо ж паспорт необхідно залишити через те, що змінили прізвище чи термін дії документу закінчився, а віза ще є чинною, Постановою Кабінету Міністрів України № 152 передбачена можливість користуватись таким паспортом за умови його офіційного анулювання.

Для цього вам необхідно написати заяву про те, що ви просите не вилучати цей паспорт. Він офіційно анульовується, інформація про його анулювання вноситься у всі інформаційні бази. У бланку паспорта роблять два проколи, і повертають власникові для подальшого використання чи при перетині кордону, чи для того, щоб збереглась «візова історія» для полегшення оформлення наступних віз у іноземних дипломатичних представництвах.

Однак, при зміні прізвища залишити закордонний паспорт як чинний неможливо. Його можна лише анулювати. І слід пам’ятати, що при перетині кордону з двома паспортами (чинним і анульованим) особам, які змінили прізвище необхідний документ, що підтверджує причину зміни (свідоцтво про одруження, тощо).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *