ОСТАННІ НОВИНИ

Депутатів-прогульників будуть позбавляти мандату?

|

Петро Порошенко підтримав петицію позбавлення депутатського мандату за прогули. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі президента України.

20150624152243-9453

У петиції йде мова про те, щоб «за 3 пропуски (без поважних причин) пленарних засідань, з депутата знімати мандат». Під нею підписалися пона 27 тисяч осіб.

«Слід зазначити, що явище, про яке йдеться в електронній петиції, є властивим для українського парламентаризму. Закони України “Про статус народного депутата України”, “Про Регламент Верховної Ради України” зобов’язують народних депутатів України бути присутніми та особисто брати участь у засіданнях парламенту та його органів, додержуватися вимог трудової дисципліни та норм депутатської етики», – йдеться у відповіді президента України.

Водночас Порошенко зазначає, що встановлення відповідальності народних представників за пропуск без поважних причин засідань парламенту є досить поширеним явищем у демократичних державах світу, зокрема, США, Великій Британії, Португалії, Канаді, Бразилії, Індії.

«Системний аналіз Конституції України свідчить, що вичерпний перелік підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України визначено у статті 81 Основного Закону України.Очевидно, що реалізація порушеної в електронній петиції проблеми лежить виключно у конституційній площині.З метою напрацювання узгоджених пропозицій щодо змін до Конституції України із залученням до цієї роботи представників різних політичних сил, громадськості, вітчизняного та міжнародного експертного середовища, сприяння досягненню громадського та політичного консенсусу щодо вдосконалення конституційного регулювання суспільних відносин в Україні мною було створено Конституційну Комісію», – наголосив Петро Порошенко.

І резюмував: «Ураховуючи основні завдання цього спеціального допоміжного органу, я звернувся до Голови Конституційної Комісії, Голови Верховної Ради України В.Гройсмана з проханням на засіданні робочої групи Конституційної Комісії з питань організації державної влади та децентралізації розглянути питання про внесення зміни до статті 81 Конституції України щодо дострокового припинення повноважень народного депутата України у разі його відсутності без поважних причин на трьох пленарних засіданнях Верховної Ради України протягом однієї чергової сесії».

Фото: unt.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *