ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відкрили перший інклюзивний громадський простір - сквер Гідності

|

Сьогодні, 11 грудня, відбулось офіційне відкриття першої та другої черги Скверу Гідності (проспект Червоної Калини 105-109). Про це Львівському порталу повідомили організатори.

67ee7201-fa20-4931-bde5-8e073f8e09cd

Оновлений сквер громадськості представили розробники проекту – урбаністичне об`єднання «Група 109», активні учасники позитивних змін у сквері – місцеві мешканці і ГО «Кращий Сихів», представники Сихівської РДА та депутати ЛМР.

У сквері замінено мощення й усунено бар’єрність, встановлено пандуси і тактильну плитку. Таким чином, сквер став доступний для усіх, в тому числі маломобільних груп – батьків з колясками, людей в інвалідних візках та осіб з інвалідністю зору. Також, у сквері висаджено 15 молодих дерев та встановлено перші три модулі унікальних лавок, які сприятимуть якісній взаємодії між відвідувачами скверу.

9b187ea0-1a78-43d8-9fa9-c07f0804bd7c

На І-ІІ чергу з бюджету міста було виділено 700 тис. грн. на заміну мощення. Кошти на дерева зібрали місцеві жителі та ГО «Кращий Сихів». Також, проект підтримали Німецьке товариство міжнародного співробіництва (GIZ), студія ландшафтного дизайну Garden і розсадник «Еліт Флора». Ремонтні роботи у сквері виконала компанія «Гарантспецбуд».

«Це лише частина проекту, ще 1,5 млн грн плануємо отримати з бюджету та в наступному році постараємось закінчити всі будівельні роботи», – сказав на відкритті Володимир Івасюк, заступник голови Сихівської РДА.

Процес змін у сквері розпочався в травні 2014 року, коли місцеві мешканці почали відстоювати своє право на громадський простір, ставши на захист цього скверу від забудови 4-х поверхового ТЦ на місці кафе «Тераса». Ініціативна група мешканців та ГО «Кращий Сихів» продовжують домагатися, перенесення кафе у суді. Станом на сьогодні, кафе має договір оренди до січня 2020 року.

В процесі розробки проекту було втілений принцип учасницького проектування: були враховані думки та побажання мешканців, місцевих підприємців, представників школи та Сихівської РДА. Це стало можливим завдяки проведенню низки зустрічей, де всі охочі могли висловитися свої потреби, вказати на проблеми, які їх хвилюють та запропонувати своє бачення їхнього вирішення.

503c1032-3ce4-4e38-a6d1-eaa78ef8fb98

Завдяки усуненню бар’єрності, встановленню пандусів і тактильної плитки для людей з інвалідністю зору (це вперше в Україні втілено таке рішення), сквер став більш доступний і ним стало простіше пересуватись. Лавки, спеціально розробленої конструкції, підвищують якість взаємодії між відвідувачами скверу та сприяють кращій комунікації. Конфігурація лавок дозволяє використовувати їх не тільки для спілкування, а також для різних заходів, ігор, зустрічей, тощо. Встановлені лакви стануть комфортним місцем для перебування, а посаджені дерева  створять затишок і затінок. На разі, у сквері є три модулі лавок, а впродовж наступного року планується встановлення решти 16-т лавок, а також облаштування газонів.

Урбаністичне об`єднаня «Група 109» вже розпочала роботу над ІІІ-ІV чергою скверу, в рамках якої планується проведення зустрічей з вчителями прилеглої школи, дітьми та мешканцями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *