ОСТАННІ НОВИНИ

Політ персони: Олександр Ганущин – вертикальний зліт

Ірина ДРАГУН, Львівський портал

|

Нещодавні місцеві вибори в Україні принесли суттєві зміни в радах різних рівнів. Не виключення і Львівська обласна рада, яка значно скоротила та оновила як депутатський корпус, так і керівництво органу. Таким чином замість «свободівця» Петра Колодія, який керував Львівською облрадою протягом трьох останніх років, цю посаду тепер зайняв Олександр Ганущин.

DSC_9754

37 років – наймолодший очільник Львівської облради за роки незалежності. Попри те, що кандидатуру Ганущина запропонувала партія «БПП Солідарність» (отримали найбільшу кількість мандатів в ЛОР –  21), сам він розпочав свою політичну кар’єру задовго до цього.

Усі люди люблять політати. Хто – у вісні, хто – на яву. Хтось долітає щонайменше до середини Дніпра чи Полтви, а когось відчуття перерваного польоту змушує плюнути на все, та зосередитися на присадибній ділянці та глядінні дітей-онуків. «Львівський портал» започатковує проект «Політ перони» – як злітали, ширяли чи заходили в круте піке соколи, орли, орлиці, жайворонки та ластівки здебільшого галицького політичного істеблішменту. Починаємо з ранньої пташки – новопризначеного голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина.

Від охоронця до депутата

Родом Олександр Ганущин із Закарпаття, народився у Рахові 16 червня 1978 року.  Здобув дві вищі освіти за фахом географ та управлінець. Спершу навчався в Львівському національному університеті імені Івана Франка на географічному факультеті (1999), потім закінчив факультет державного управління та місцевого самоврядування у Львівському регіональному інституті Національної академії державного управління (2005).

Трудовий старт відбувся на виробничо-торгово-посередницькій фірмі «Ірис», де Ганущин почав працювати охоронцем (1999-2001). Потім продовжує свою трудову діяльність помічником зварника пластмас на ТзОВ «Авіа» (січень – травень 2003).

Далі Ганущин стрімко підіймається кар’єрними щаблями у Львівській ОДА. Так, у березні-вересні 2005 року працює начальником відділу забезпечення роботи у Львівській ОДА. Цього ж року його призначають в.о. керівника апарату облдержадміністрації, а потім і керівником апарату з кадрового резерву.

Вже 2007 року Олександр Ганущин стає заступником голови -керівником апарату у Львівській ОДА.

Потім працює головним консультантом по зв’язках із органами місцевого самоврядування та органами державної влади у ТзОВ «Юридична компанія «Кватро-Консалтинг» (березень-липень 2013). Також понині є головним консультантом по зв’язках із органами місцевого самоврядування та органами державної влади адвокатського об’єднання «Матвіїв і партнери» – юридичної структури, яка окрім інших клієнтів цілком і повністю займається юридичним супроводом усієї фінансово-господарської та політичної діяльності братів Дубневичів. У вересні 2013 року пан Ганущин офіційно стає помічником-консультантом народного депутата Ярослава Дубневича.

1
Фото: press-centr.com

Політичні жнива

Наш герой серед політикуму облради є одним із депутатів-динозаврів, адже це вже його третя каденція. Стільки ж разів Олександр Олександрович змінював і «партійну прописку». Коли починалася його депутатська кар’єра в облраді у 2006 році, він балотувався від «Нашої України». Як тільки дітище Ющенка дало тріщини, він перейшов у «Народний рух України» і у 2010 році знову пройшов до ради. Далі Ганущин «перескочив» до провладної партії «БПП Солідарність», яка і привела його втретє до депутатства, ба, більше – посадила в крісло голови облради.

Всі ці роки Олександр Ганущин був вірним помічником бізнесмену та політику Ярославу Дубневичу. І є підстави вважати, що таким (вірним) і залишиться. Він добре розуміє усі тонкощі організації виборчого процесу і неодноразово очолював виборчі штаби Дубневичів. Два мандати народних депутатів, крісло голови транспортного комітету у Верховній Раді, посада керівника Львівської облради та свої «штики» у найбільшій фракції облради – в кишені у братів-Дубневичів, що дає їм можливість контролювати багато політичних та економічних процесів як у Львові, так особливо і в області.

Безальтернативний Ганущин

Перед голосуванням на посаду нового «вождя» Львівської облради претендував лише Ганущин. Він був єдиним кандидатом, оскільки жодна інша фракція облради не запропонувала свого претендента на цю посаду. Тобто домовилися заздалегідь, а «Самопоміч» та «Громадянська позиція» в результаті великих торгів отримали посади заступників обласного «спікера».

Проте сам Ганущин у ефірі одного з львівських телеканалів заявив про те, що інші політичні сили не запропонували своїх людей на посаду, бо мали слабку підтримку і не відчували переваги.

«Зрозуміло, що у деяких моїх колег-депутатів було інше бачення щодо голови облради, незважаючи на наші домовленості. Але це нормальний політичний процес, коли одні «за», а інші – «проти»… Втім, якщо би інші фракції чулися в силі, то вони, напевно, також би висувалися на посаду очільника. Але вони цього не зробили, тобто не чулися в силі», – пояснив він.

Так, з  67 депутатів, які взяли участь у голосуванні, «за» Ганущина було 60 голосів, «проти» – 5, утримався – 1 депутат, ще один бюлетень визнали недійсним. Варто додати, що в опозицію до влади подалися «Свобода» та «Укроп», решта більшою чи меншою мірою підтримали Ганущина і його безальтернативність.

Як і передбачалося, з приходом на Винниченка, 18 Олександр Ганущин ініціює скорочення апарату ради. 8 грудня 2015 року на сесії депутати дають добро на такі перетворення. Таким чином чисельність структури виконавчого апарату Львівської облради скоротили на 28 осіб – більш як на третину. Відтак тепер в апараті ради працюватиме лише 49 працівників. Цього ж дня на сесії подає у відставку багаторічний керуючий справами Львівської обласної ради Євген Захаревич з формулюванням переходу на іншу роботу. Проте не виключено, що він все-таки не знайшов спільної мови з новобраним головою облради і не витримав революційних перетворень, до яких вдався Ганущин.

2
Фото: varianty.net

Хочеш – заслужи

Чим не найважливішим фактором успіху будь-яких політичних процесів є вміння вчасно вскочити в правильний вагон, вдало підібрати союзників чи правильно визначитися, кого підтримувати чи кому допомагати брати ту чи іншу висоту. Не можна оминути того факту, що новообраний голова Львівської облради понині не втратив тісних зв’язків з Ярославом Дубневичем.

Сам Ганущин від усього цього намагається триматися на відстані. «Я був помічником в трьох нардепів, сподіваюся, що від цього виграли не тільки вони, а й справи, які вели. Можливості Дубневича у бюджетних питаннях, зважаючи на сьогоднішні можливості Львівського обласного бюджету, нічим не підсилені. Навіть навпаки. Сподіваюся, що міжфракційне об’єднання «Львівщина» у Верховній Раді допоможе нам, і ми станемо значно ближче до корпусу народних депутатів, аніж були до цього часу», – запевнив він у ефірі одного з львівських телеканалів.

Час покаже вплине чи не вплине.

Статки Ганущина: чим володіє новоспечений голова Львівської облради

Торік Ганущин задекларував 248 тис.404 грн сукупного доходу, з якого частка зарплати складає лише 15 тис. грн (у цей час працював у адвокатському об’єднанні «Матвіїв і партнери»). Де заробилася решта доходу – невідомо, Ганущин не вказав цього у декларації. Що ж стосується його сім’ї, то вони минулого року заробили 6 тис.954 грн.

Згідно із офіційною декларацією у власності новоспеченого голови перебуває іномарка Chery Tiggo 2014 року. Новенька автівка обійшлася Ганущину в 203 тис. грн. Окрім неї, є ще одна машина – Nissan Qashqai 2008 року випуску.

Члени його родини мають задекларовані земельну ділянку площею 600 кв м, житловий будинок  367,7 кв м, квартиру 50,1 кв м. У самого Ганущина житла нема.

Також Ганущин може «похвалитися» фінансовими зобов’язаннями. Зокрема, добровільне страхування складає 13 тис. грн, утримання майна – 210 тис. грн.

Ганущин-волонтер

Новообраний голова Львівської облради є активним волонтером. Він неодноразово возив на передову у зону АТО гуманітарну допомогу. Багатотонні вантажі з бронежилетами, військовою амуніцією, питною водою і улюбленими домашніми варениками. Все це прямувало до воїнів-захисників.

«На жаль, війна на роки, і ми маємо разом це усвідомити з усіма наслідками. Але сьогодні розрухати державний зашкарублий механізм маємо усі спільно, волонтерським гуртом.

У волонтерській роботі – цікавій для кожного, хто обрав для себе цей шлях, – знайдеться місце кожному. І лише спільно ми наблизимо Перемогу і краще майбутнє для нашої країни», – писав він у одному із своїх блогів після чергової поїздки в АТО.

Тут Ганущину треба віддати належне, адже він чи не найактивніше з усієї облради допомагає героям.

Летимо, а там буде видно

А тепер нам залишається лише спостерігати, які кола малюватиме в небі над політичною Львівщиною наш герой і як пересікатимуться його повітряні коридори з іншими безпілотниками.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *