ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові освятять березовий хрест, який чудом вцілів після пекельних боїв у зоні АТО

|

У неділю, 6 грудня, об 11.00 у Гарнізонному храмі  свв. апп. Петра і Павла з нагоди 4-ї річниці відкриття храму та Дня Збройних Сил України відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Митрополит Львівський УГКЦ – Високопреосвященний владика Ігор. Після спільної молитви у храмі освятять і виставлять для почитання березовий хрест, який вцілів після обстрілів в зоні АТО. Про це повідомляє Львівський портал з посиланням на Капеланство.info.

wide_12-2

Як відомо, у вересні 2014 року бойовики обстріляли ракетними установками с. Побєда, Новоайдарівського району, що на Луганщині.  Внаслідок обстрілу був знищений український військовий табір разом з технікою, але сам хрест залишився неушкодженим.

Відтак, від цієї неділі прихожани та гості храму матимуть нагоду молитись перед цим хрестом, який став своєрідним символом незламності українського народу, Божої опіки над ним. На освяченні хреста та спільній молитві будуть присутні  й наші військовослужбовці, які в час тих жахливих обстрілів перебували у цьому військовому таборі й, на щастя, вціліли.

Аби максимально реально передати усі ці події й переживання,  буде представлено цілу своєрідну композицію: поруч з хрестом можна побачити залишки розірваних снарядів та інші предмети, які відображають трагізм війни.

Довідка

Історія цього березового хреста почалася у селищі Побєда, Новоайдарського району, що на Луганщині. Біля населеного пункту  було розташоване наметове містечко українських військових, серед яких перебував 3-й окремий механізований мотопіхотний батальйон 24-ї механізованої залізної бригади (3-тя ОМПБ). У серпні 2014 року стараннями батальйону була встановлена наметова каплиця, а в День Незалежності України поруч був освячений березовий хрест. Чин освячення здійснили військовий душпастир о. Теодор Оробець, а також капелани о. Михайло Іваняк та о. Ярослав Федунів (ЧНІ).

Через кілька днів, а саме 3 вересня о 20:20 год. розпочався ракетний обстріл системою залпового вогню «Смерч». В цей час в епіцентрі обстрілів разом з хлопцями залишався військовий капелан о. Орест Сало. За ніч наметове містечко згоріло, були знищені БМП, вантажні автомобілі, автобуси та легковики. Склад з боєприпасами здетонував, на місці залишився десятиметровий кратер. За свідченнями військових, ударною хвилею відкидало на 10-15 метрів. Під час обстрілів загинули декілька бійців із наметового містечка. На диво, жоден військовослужбовець із 3-го батальйону не загинув. Всі бійці залишилися живими.

Наступного дня українські військові повернулися до знищеного табору. Березовий хрест біля каплиці стояв непорушно, довкола нього нічого не згоріло. Також залишилися цілими ікони, які були у каплиці та гіпсова фігурка Пресвятої Богородиці.

У 2015 році капелани спільно з військовослужбовцями 3-го ОМПБ спорудили стелу пам’яті загиблим воїнам АТО, а біля березового хреста збудували дерев’яну каплицю Архистратига Михаїла. Зокрема, чимало будматеріалів пожертвували для каплиці місцеві мешканці.  21 червня 2015 року Чин освячення здійснив владика Богдан (Манишин), єпископ-помічник Стрийської Єпархії УГКЦ.

Фото: dailylviv.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *