ОСТАННІ НОВИНИ

У Садового «звалюють» незаконні забудови Львова на Кабмін

|

Сьогодні, 2 грудня, головний архітектор Львова Юліан Чаплінський презентував 2 онлайн-карти, що показують об’єкти, які перебувають на стадії планування чи будівництва та скандальні забудови. На цій прес-конференцію архітектор пояснив, чому мерія не може покласти край незаконним будовам, передає кореспондент Львівського порталу.

забудови

Юліан Чаплінський вважає, що найбільше проблеми із забудовами почались після невдалого проекту Кабінету міністрів.

«В законодавстві України прописано, що незаконне будівництво може зупити поліція або Держархбудінспекція. Тільки в них є такі повноваження. Уряд Яценюка рік тому зробив такий цікавий хід – зупинив перевірки будівельних майданчиків з позицій того, що це пришвидшує будівництво, покращує обіг коштів в державі тощо. Це було фатальною помилкою, тому що забудовники цим скористались і почали будувати будь-що, адже ніхто не має права зайти на будівництво», – розповів головний архітектор міста.

Боротьбу з такими скандальними забудовами затягують суди.

«Добре, що зараз інспекція має доступ на будівництво. Є  кілька на сайті інспекції інформація, що деякі забудови зупиняють, штрафують, але, по великому рахунку, великою проблемою українського законодавства є те, що дозвіл на знесення чи демонтаж поверхів може дати лише суд. А в судах ці справи тянуться роками, відтягування, затягування процесу. Наразі я не знаю прецеденту в Україні, щоб був знесений той чи інший об’єкт», – вважає Юліан Чаплінський.

чаплінський

Також архітектор пояснив, чому міська влада не може впоратися з цією проблемою та коли до її рук перейдуть такі повноваження.

«Міська рада не видає дозволів на будівництво. Вона уповноважена видавати тільки вихідні дані на проектування. Тобто це умови про відстань до найближчих будинків, це поверховість, кількість квартир, тощо. Після цих вихідних даних фірма може робити проект. Потім цей об’єкт попадає на експертизу. І тільки після позитивного висновку експертизи Держархбудінспекція видає декларацію на будівництво. І така сама інспекція має контролювати процес будівництва.

Держархбудінспекція зараз є в процесі переходу під керівництво міського голови і буде підпорядковуватись безпосередньо меру міста. Вже тоді дійсно міська рада зможе бути відповідальною за забудови», – запевнив Чаплінський.

Фото: www.dabi.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *