ОСТАННІ НОВИНИ

Рейтинг найбільш перспективних професій 2015 року

|

В умовах кризи і нестабільності в країні найбільш перспективними залишаються професії програміста й лікаря. Третє місце в 2015 році розподілили бізнесмени, юристи й представники робочих спеціальностей. За даними Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, найбільш неперспективними українці вважають професії банкіра, вченого і педагога, передає кореспондент Львівського порталу.

професії

Перспективність професії визначає не лише попит на її носіїв, але й рівень оплати праці, а також швидкість розвитку галузі, до якої належить професія. Події, що відбуваються в життя суспільства і країни, призводять до зміни сприйняття населенням різних професій. Ті з них, які, здавалося б, не мають майбутнього, сьогодні посідають лідируючі позиції в ТОП найбільш перспективних.

Протягом кількох років першість у рейтингу найбільш перспективних професій утримують ІТ-спеціалісти. Це загальносвітовий тренд, до якого призводить розвиток технологій і зростання кількості користувачів мережі Інтернет. На другій сходинці рейтингу — лікарі. Без них навіть у ХХІ столітті неможливо подолати безліч небезпечних захворювань. На третьому місці — підприємці й власники бізнесу, які за рік посунули військовослужбовців на восьме місце. Крім бізнесменів, кожен десятий опитаний вважає перспективними робочі спеціальності, а також професію юриста й адвоката. Незважаючи на те, що робочі спеціальності потрапили до ТОП найбільш перспективних професій, вони посідають другу сходинку в рейтингу непрестижних професій.

Як і рік тому, в ТОП перспективних професій опинилися військовослужбовці й працівники правоохоронних органів. Проте у відсотковому співвідношенні кількість тих, хто вважає професію силовиків перспективною, скоротилася вдвічі. Також, на думку «білих комірців», важливою є професія фермера, а останніми в десятці найбільш перспективних професій ідуть представники інженерних спеціальностей.

Залишили ТОП-10 престижних і перспективних професій журналісти. Але раптово з’явилися в рейтингу перекладачі.

топ професій1

Більш значними були зміни в ТОП-10 найменш перспективних професій. Із рейтингу 2014 року зникли архітектор, маркетолог і PR-ник, а також менеджер із персоналу. Замість них з’явилися учитель/педагог, льотчик/космонавт, а також економіст/фінансист. Як і минулого року, на першому місці — банкіри, на другому — наукові співробітники, які «посунули» представників творчих професій на п’яте місце. На третьому розташувалися педагоги. Вони набрали майже в п’ять разів більше голосів у порівнянні з 2014 роком, і тепер кожен сьомий вважає професію викладача неперспективною. Як і раніше, до десятки неперспективних професій входять спортсмен і менеджер із продажу, хоча у відсотковому співвідношенні неперспективними їхній фах вважає вдвічі менше опитаних.

Фото: bobr.by

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *