Львів’ян закликають безкоштовно пройти мультитест на венеричні захворювання

|

До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у суботу, 28 листопада, у двох львівських гіпермаркетах «Ашан» з 12.00 до 18.00 проведуть безкоштовну соціальну акцію з анонімного консультування і тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В і С та сифіліс. Про акцію «Не дай СНІДу шанс» організатори розповіли на прес-конференції, передає кореспондент Львівського порталу.

снід

 

1 грудня – Всесвітній дня боротьби зі СНІДом. Відповідно до цього дня щороку в Україні проводять різні акції, щоб привернути увагу людей до цього захворювання. Цьогоріч уряд України разом з міжнародними організаціями вдруге проводять акцію «Не дай СНІДу шанс», яка проходитиме у 10 гіпермаркетах «Ашан» по всій Україні.

Головний лікар Львівського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Мар’яна Служинська розповіла про тенденції розвитку цього захворювання на Львівщині.

«Львівська область вважається однією з благополучних областей України з поширення ВІЛ-інфекції. На сьогодні на обліку в Львівському обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом знаходиться 2890 осіб. Цей показник є втричі нижчим ніж загальноукраїнський, але якщо поглянути на таку ж статистику в наших польських сусідів, то там рівень захворюваності на порядок нижчий.

Відомо, що ВІЛ-інфекція розпочалась в Україні у споживачів наркотиків, проте цей шлях поширення інфекції відійшов у минуле. Зараз переважає статевий шлях передачі ВІЛу, гетеросексуальний спосіб. Тобто СНІД перейшов за межі уразливої групи у межі загальної популяції», – сказала лікар

снід1

Організатори акції запевняють, що люди дуже часто не знають про свій ВІЛ-статус і само в цьому полягає найбільша проблема. Ця подія має привернути увагу людей до власного здоров’я, вважає Мар’яна Служинська.

«Ми хочемо зацікавити, привернути увагу молодих людей до питань ВІЛ-інфекції, вірусного гепатиту і сифілісу. Загально відомий факт, що первинна профілактика є ефективною та значно дешевшою за вторинну і лікування пацієнтів, але чомусь люди про це забувають», – говорить пані Служинська.

Минулого року під час акції пройшли тестування 2045 осіб, з яких у 22 виявили ВІЛ-позитивний результат. Цього року мультитест охоплюватиме ще і вірусні гепатити та сифіліс.

«Ми долучили тест на гепатит і сифіліс, тому що люди теж повинні знати інші хвороби, що передаються статевим шляхом та через кров. Цікаво, яка буде тенденцію стосовно цих захворювань.

Цього року ми плануємо використати влизько 300 тестів у кожному гіпермаркеті. Але це все дуже відносно і залежить від кількості відвідувачів, що захочуть пройти тестування», – розповіла менеджер з профілактики ВІЛ/СНІДу компанії Deutsche Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit GmbH в Україні Наталія Герез.

Варто зазначити, що окрім тестування кожен з учасників акції отримає коротку анонімну консультацію про ці захворювання. Організатори запевняють, що СНІД «стосується навіть тих, кого не стосуться», тому проходити тестування необхідно заради власного здоров’я та здоров’я своєї коханої людини.

Фото: eramedia.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *