До Революції гідності видали книжку спогадів

|

До другої річниці початку Революції гідності видали книжку «Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам’яті.

42

На думку активістів Майдану, чиї історії увійшли до книги, щоб революції не повторювалися, треба осмислювати їх досвід.

За словами художника та активіста Майдану Андрія Єрмоленка на Євромайдані зародилася нинішня армія.

«Там зароджувалася нинішня армія. Влада вчила нас, як протистояти, як ставати сильнішими, як брати в руки зброю», – вважає Андрій Єрмоленко.

Натомість голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович переконаний, що Євромайдан переміг.

«Євромайдан як акція протесту, що почалася два роки тому – переміг. Ті, хто твердять, що не було перемоги – просто намагаються скинути із себе відповідальність за невміння скористатися нею. Революція, започаткована ним – триває, і від нас залежить, чи стане вона завершенням ще й двох попередніх – 1990-го і 2004 років», – Володимир В’ятрович.

Окрім того він розповів, що ще під час тих подій, як історик, відчував, що їх необхідно зафіксувати.

«Одне із завдань проекту – зберегти нас такими, якими ми були на Майдані. Зараз з’являється розчарування. І пам’ять – це один із запобіжників того, що ми не повернемося до України, якою вона була до 21 листопада 2013 року» – наголосив історик.

Письменниця Оксана Забужко, чиї спогади також увійшли до книжки, сказала: «Це наша окопна правда, яка стане, коли вiйна завершиться, новим нашим наративом».

Додамо, що на презентації представили пілотний тираж книжки, повний буде згодом. Це – некомерційне видання, яке поширюватимуть безкоштовно.

У рамках проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті та ГО «Фонд збереження історії Майдану» вже записано близько 600 спогадів. Вибрані з них склали книжку “Майдан від першої особи. 45 історій Революції гідності». Також деякі з цих спогадів увійшли до книги «Вогонь Майдану. Щоденник революції. 21 листопада 2013 – 22 лютого 2014», яку представили у цей самий час у Варшаві.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *