ОСТАННІ НОВИНИ

Будинок книги у Львові «окупували» брендові магазини одягу

|

Завтра, 19 листопада, у Господарському суді Львівської області відбудеться судове засідання щодо розриву договору оренди з ТОВ «Львівкнига». Так, віднедавна навколо будинку розгорнувся скандал, пов`язаний з орендою. Про це Львівському порталу повідомили активісти, які завтра планують відвідати засідання суду.

12_big

Будинок на площі Адама Міцкевича, 8, відомий як «Перший львівський хмарочос» – один з найпривабливіших у місті. Здавна львів’яни звикли, що на першому поверсі цього будинку  розташована книгарня, і народна назва його – «Будинок книги».

Будинок на Міцкевича, 8, – перший у Львові, який був обладнаний швидкісними електричними ліфтами. З моменту добудови у 1921-у році він здавався в оренду різним установам, переважно – нафтовим концернам. Сьогодні будинок належить державному підприємству «Надра України», Дочірнє підприємство якого – «Західукргеологія» займає шостий та частину четвертого поверхів, а решту приміщень здає в оренду.
«Зараз підприємство бере участь у двох судових процесах зі своїми орендарями. Перший орендар, який порушує умови договору, – «Аптека на Марійській площі», другий – ТОВ «Львівкнига».

Перший договір з «Львівкнигою» було укладено у 2007-у році. Причому якщо приміщення, орендовані аптекою, складають 193,4 кв.м., то «Львівкнига» займає 743,4 кв. м. на першому поверсі. Керівництво книгарні залишило для «Будинку книги» біля 60 кв.м., тоді як решту площі здало в суборенду. Тож тепер на першому поверсі легендарного львівського будинку, де історично була розташована книгарня, – яскраві вітрини малодоступних для пересічного споживача магазинів одягу та взуття Tommy Hilfiger, Gant, Walker, магазину електротехніки MOYO», – пояснюють активісти.

«Основною умовою договору оренди на 10 років було те, що приміщення здається для облаштування книгарні та здійснення роздрібною торгівлею книжками. В суборенду цю площу можна здавати лише за умови письмового погодження з установою «Надра України», дочірнім підприємством якої є «Західукргеологія», – розповідає представник «Надра України» Батьков Володимир.

Керуючий мережами магазинів «Дім книги» Андрій Телевяк каже, що п`ять років тому – відколи «Дім книги» знаходиться в будинку на Міцкевича, 8, – увесь перший поверх був зайнятий книгарнями. Зараз же «Дім книги» розташовано у невеличкому приміщенні.

«У нас навіть виникло кілька років тому непорозуміння зі споживачами, які думали, що то ми закрили усі книгарні на першому поверсі. Насправді ми є суборендарями, тобто орендуємо у «Львівкниги» приміщення під магазин. «Львівкнига» – підприємство суто комерційне, а не державне чи комунальне», – каже Андрій Телевяк.
За словами активістів, якщо з «Аптекою на Марійській площі» вже призначено апеляційний суд, то ситуацію з ТОВ «Львівкнига» поки що розглядає суд першої інстанції.

«Очевидно, «Львівкнига» теж подасть апеляцію, бо це дає можливість тягнути процес.

Керівництво «Західукргеології» не сумнівається, що виграє обидва процеси», – додали вони.

Водночас активісти додали, що тут не обійшлося без «регіоналів»: «Так, документи з Державної реєстраційної служби України свідчать, що одним із засновників ТЗОВ ТВФ «Львівкнига» є Присяжнюк Роман Миколайович. Він – син Миколи Присяжнюка: члена «Партії регіонів», Міністра аграрної політики України 2010-2014 років. Микола Присяжнюк втік за кордон і досі переховується від слідства. В цей час його 34-річний син Роман Присяжнюк – між іншим, похресник Віктора Януковича – є депутатом Житомирської обласної ради та директором Коростенського заводу МДФ. Крім того, він ще й заробляє на тому, що приміщення книжкового магазину у Львові здає в суборенду продавцям одягу. І усе це робить, порушуючи закон, просто під носом у львів’ян та власників приміщення».

Фото: wikimapia.org

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *