Завтра Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

|

Завтра, 14 листопада, Україна відзначає Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА.

16eee19f7e348f28c4fb92e2959004b8

В Україні станом на 1 січня 2015 року зареєстровано 1 487 150 хворих на цукровий діабет (2,9% чисельності населення). Проте кількість людей з недіагностованою патологією є вищою у 3–4 рази. Останніми роками невпинно збільшується кількість хворих дітей, особливо віком до п’яти років, які потребують лікування препаратами інсуліну.

Відповідно до світової статистики, кожні 13–15 років кількість хворих на цукровий діабет подвоюється. Переважно це стосується кількості хворих на цукровий діабет II типу.

За словами головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з ендокринології Юрія Вендзиловича, станом на 1 жовтня 2015 року у Львівській області налічується 63 511 осіб, хворих на цукровий діабет. З них понад 32 тисячі осіб отримує таблетовані цукрознижувальні препарати, 10,8 тисячі (з яких 606 дітей) потребують постійної замісної терапії інсуліном.

Довідка

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом було запроваджено у 1991 році  міжнародними організаціями у відповідь на загрозу зростання захворюваності на цукровий діабет у всьому світі. З 2007 року цей день проводиться під егідою ООН тавідзначається членами двохсот асоціацій Міжнародної Діабетичної Федерації більш ніж у 160-ти країнах.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих на цукровий діабет, але і про те, як можна запобігти розвитку цієї небезпечної хвороби.

Дату було обрано, щоб увічнити заслуги канадського вченого Фредеріка Бантінга, який народився 14 листопада 1891 року. У січні 1922 року він зробив ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, Леонарду Томпсону, який страждав на важку формуцукрового діабету. Після декількох ін’єкцій інсуліну хворому помітно покращало, а через півроку він повернувся до нормального життя. Звістка про перші клінічні апробації інсуліну стала міжнародною сенсацією. Відкриття Фредеріка Бантінга та його колеги Чарльза Беста врятувало мільйони людських життів.

Основні симптоми, що дозволяють запідозрити цукровий діабет: надмірне виділення сечі; різка втрата ваги; постійна сильна спрага; сухість шкіри та слизових оболонок; відчуття голоду; свербіж шкіри; запах ацетону з рота. Регулярно перевіряйте рівень цукру у крові, якщо: вам за 40; ви маєте зайву вагу; серед ваших родичів є хворі на цукровий діабет. Раз на рік кожній людині варто робити аналіз крові на рівень цукру в крові.

Фото: vidpoviday.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *