ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні Всесвітній день боротьби з пневмонією

|

Всесвітній день боротьби з пневмонією, який відзначається 12 листопада, з’явився в календарі завдяки Глобальній коаліції проти дитячої пневмонії. Так називається об’єднання міжнародних, урядових, неурядових та місцевих організацій, науково-дослідних і навчальних інститутів, фондів і громадян-активістів. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі ЛОДА.

пневмонія

Мета цього дня – активізація боротьби з пневмонією за допомогою комплексу заходів щодо профілактики та лікування цього захворювання.

ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають пневмонію першочерговою причиною смертності дітей віком до 5 років. На сьогодні очікуваний показник смертності дітей віком до 5 років в Україні становить 12,11 на 1 тисячу новонароджених, тоді як у країнах Західної Європи він становить у середньому 4,53 на 1 тис. новонароджених.

Пневмонія є головною причиною дитячої смертності у всьому світі: щороку ця хвороба забирає життя близько 1,4 мільйони дітей віком до 5 років – це більше, ніж СНІД, малярія та кір разом узяті. За даними звіту ВООЗ, у 2010 році серед причин смертності дітей віком до 5 років пневмонія посідала перше місце у світі (18%) і третє місце – в Україні (12%) після вроджених аномалій (28%) і недоношеності (16%)

Щороку у нашій країні реєструють близько 90 тисяч випадків пневмоній серед дітей віком 0-17 років, а кожні три дні в Україні від пневмонії помирає одна дитина віком до 4 років.

Попередити розвиток цієї страшної хвороби можна за допомогою таких простих заходів, як регулярний огляд дитини медичними фахівцями, здорове харчування, активний відпочинок на свіжому повітрі, здоровий спосіб життя та своєчасна вакцинація пневмококовою вакциною.

Планова імунізація є ефективним інструментом проти пневмококової інфекції. Обов’язкову пневмококову вакцинацію введено у понад 85 країнах світу, у серпні 2014 року вакцинацію проти цієї хвороби було включено і до Національного календаря профілактичних щеплень України, проте поки що як рекомендовану. Вакцина проти пневмококової інфекції для дітей молодшого віку офіційно зареєстрована в Україні з 2011 року, тому батьки мають можливість самостійно захистити свою дитину, зробивши вакцинацію.

Обов’язкової вакцинації потребують діти з групи ризику, особливо в період загострення грипу та ГРВІ. Це новонароджені, діти, хворі на ВІЛ, туберкульоз, гепатити; діти зі шкіл-інтернатів, дитячих будинків та інших закладів закритого типу.

Довідково:

За даними, наведеними головним позаштатним спеціалістом Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з пульмонології Надією Рудницькою, у 2014 році на Львівщині на пневмонію захворіло 8016 осіб, з них по місту Львову – 1026 осіб та по районах області – 5715 осіб. Померло від пневмонії 202 пацієнтів, показник смертності за 2014 рік становив 0,1 на тисячу дорослого населення.

Фото: www.bsmu.edu.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *