ОСТАННІ НОВИНИ

«Електрон» виготовив Львову перший в Україні електробус

|

Концерн «Електрон» презентував перший в Україні електробус моделі Е19101 – сучасний екологічний транспорт нового покоління. Новинка вже невдовзі з’явиться на вулицях Львова. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

28

В чому його унікальність?

На робочу зміну, якщо б це був автобус, треба потратити на дизель орієнтовно 2,5 тис. грн, а на електробус – 250 грн. Це в 10 разів дешевше. Нічого подібного в Україні немає.

До появи на маршруті електробус проходитиме сертифікацію і випробування на дорогах Львова.

27

Варто додати, що повністю низькопідлоговий 12-тиметровий електробус «Електрон» моделі Е19101 розрахований для перевезення до 100 пасажирів. Для осіб з обмеженими можливостями передбачено відкидний пандус та місце в салоні, обладнане ременями безпеки. Рідинна система опалення (включаючи автономний обігрівач) та кондиціонери забезпечують оптимальний мікроклімат в салоні в будь-яку погоду. Пневматична підвіска електробуса має функцію «кнілінг» – зниження кліренсу електробуса для зручності посадки пасажирів.

12

В якості приводу використовується ведучий міст із вбудованим тяговим електродвигуном. Потужність тягового двигуна електробуса – 230 кВт. Тяговий інвертор працює в режимі векторного керування електродвигуном, що дозволяє добитися високої точності й оперативності регулювання швидкості і моменту на валу двигуна, а також забезпечує високий ККД за рахунок мінімізації втрат на нагрівання та перемагнічування.

Максимальна швидкість електробуса – 70 км/год, а його пробіг без підзарядки батарей складає понад 200 км.

Акумулятори електробуса безпечні в експлуатації і мають великий ресурс (від 5000 до 8000 циклів «заряд-розряд» залежно від умов експлуатації й обслуговування). Бортовий зарядний пристрій забезпечує зарядку батареї від мережі 380 В. Додатково може бути встановлений пантограф для зарядки батареї електробуса від тролейбусної контактної мережі. Характеристики батарей дозволяють здійснювати швидку зарядку високим струмом (за 15-20 хвилин до 70% загальної ємності батарей). Безперервний контроль за параметрами джерел живлення здійснює система контролю й обслуговування батареї BMS (Battery Management System).

Система управління високовольтними та низьковольтними ланцюгами здійснюється за допомогою CAN-шини. На дисплеї водія відображається повна інформація про режими роботи всіх вузлів і стан окремих компонентів.

Вартість електробуса – 9 млн грн.

В електробусі застосовано гальмівну систему EBS (двоконтурна – ABS, ASR), а також стоянкове і світлофорне гальма. Кузов електробуса виконаний з нержавіючої сталі.

10

Головні переваги електробуса «Електрон» перед існуючими видами міського транспорту:

  • повна відсутність шкідливих викидів в атмосферу;
  • підвищений комфорт для пасажирів за рахунок низьких рівнів шуму і вібрації в салоні;
  • зниження загальноміського шумового фону;
  • низькі витрати на обслуговування та ремонт.

Варто додати, що на сьогодні електробуси виготовляють у майже в 20 країнах світу. Львівський виріб на 50% складається з вітчизняних компонентів і приблизно на половину дешевший за імпортних «побратимів».

Загалом, в цьому році місто придбає у компанії «Електрон» 1 електробус, 4 тролейбуси, 7 трисекційних трамваїв та 3 автобуси.

11

Фото: «Вголос» та Олександр Мазуренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *