ОСТАННІ НОВИНИ

Хто скільки витратив на передвиборчу агітацію у Львівські області?

|

Сьогодні, 22 жовтня,  відбулась підсумкова прес-конференція за результатами кампанії “Стеж за грошима”, яка втілювалась Громадським Рухом ЧЕСНО та ГО Активна громада. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі руху «ЧЕСНО».

вибори

На прес-конференції активісти презентували дані про те, як партії та кандидати виконали  взяті зобов’язання щодо оприлюднення майнових декларацій та надання фінансових звітів про передвиборчі витрати.

У підсумку:

Дев’ять партій підписало Декларації відповідальності : ВО «Батьківщина», БПП «Солідарність», ДемАльянс, Сила людей, Громадський рух Народний контроль, УКРОП, Об’єднання «Самопоміч», Народний рух України, Українська Галицька партія. Декларацію підписало також 10 з 11 кандидатів на посаду міського голови.

6  з 9 партій виконали пункти Декларації та надали проміжні фінансові звіти (ДемАльянс, Сила людей, Громадський рух Народний контроль, УКРОП, Об’єднання «Самопоміч», Українська Галицька партія.)

«Ми дуже раді, що нам вдалося привернути увагу громадян до проблем політичного фінансування. Сьогодні громадяни хочуть знати, з яких джерел партії фінансують виборчі кампанії, а ТОП-політики йдуть на відкритий діалог. Тема грошей у політиці поступово перестає бути табу» – каже Віта Думанська, координатор кампанії «Стеж за грошима».

До Вашої уваги порівняльний графік витрат партій на передвиборчу кампанію зроблений на основі поданих до міської ТВК та руху ЧЕСНО проміжних фінансових звітів.

БПП Солідарність – 344.292 грн.

Батьківщина – 147.256 грн.

Свобода – 25.798 грн.

Народний контроль – 11.156.842 грн.

Громадянська позиція – 656.554 грн.

ДемАльянс – 15.372 грн.

Самопоміч – 1.066.510 грн.

Українська Галицька партія – 356.769 грн.

УКРОП – 579.510 грн.

Опозиційний блок – 0

Партія простих людей – 0

Радикальна партія – 0

Слайд8

Як видно з графіку, партія «Народний контроль» задекларувала найбільшу суму, яку витратила на кампанію, хоча за спостереженнями активістів кількість політичної агітації інших партій не надто відрізняються від кількості агітації «Народного контролю». Проте суми задекларовані ними у десятки разів менші.

ДемАльянс задекларував найменші витрати на кампанію у розмірі 15.372 гривні. Три партії (Опозиційний блок, Партія простих людей, Радикальна партія) подали звіти, в яких не задекларовано жодних витрат. Така ситуація може бути викликана недосконалістю Закону про вибори, оскільки ці та інші партії можуть подавати свій звіт і до обласної ТВК, навіть якщо вели агітацію у місті Львів.

Також недосконалість закону передбачає, що за агітацію може звітувати не лише місцевий осередок партії, а й загальнонаціональний штаб. До прикладу партія УКРОП не задекларувала витрат на свою зовнішню рекламу і, за словами керівника штабу Ігоря Телішевского, звітувати за них буде центральний штаб. Місцевий осередок УКРОПів звітуватиме перед ТВК лише за останні білборди і сіті-лайти, на яких зображений кандидат на посаду міського голови Ігор Зінкевич.

Можемо припустити, що більшість партій будуть звітувати саме у такий спосіб, що не заборонено Законом, однак це ускладнює моніторинг реальних витрат з боку громадськості та активістів.

Подаємо також порівняльний графік витрат кандидатів на посаду міського голови Львова.

Слайд9

Зазначимо, що не всі кандидати подали до міського ТВК свої проміжні звіти. Зокрема такого звіту не подав чинний міський голова Львова. У штабі партії Самопоміч зазначили з цього приводу, що звіт про витрати на кампанію Андрія Садового включений у партійний звіт поданий до міської ТВК.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *