ОСТАННІ НОВИНИ

За останні роки Львів втратив більше пам’яток, аніж за часів ІІ Світової війни – активіст

|

Громадські активісти нарахували у Львові понад 100 незаконних будівництв, які тривають зараз, і більшість із них – в історичному центрі Львова. Загалом за останні роки Львів втратив більше пам’яток, аніж за часів ІІ Світової війни. Про це повідомляє активістка громадської організації «Народна дія» Олеся Дацко у сюжеті «Про Львів корупційний і без моралі», передає кореспондент Львівського порталу.

5

За словами Олесі Дацко, нищать історичні пам’ятки навіть під вікнами Ратуші, де без досліджень і права реставрації оббивають фасади із залишками старовинних фресок.

«Здійснюється абсолютно вандальне знищення пам’яток навпроти вікон мера Львова», – обурюється активістка.

Також за її словами, масштаби руйнувань історичного центру катастрофічні, їх навіть не можна порівняти із наслідками ІІ Світової війни, адже тоді заборону бомбити Львів давали і Гітлер, і Сталін.

4«За останні три-чотири роки ми втратили набагато більше пам’яток, аніж за часів ІІ Світової війни внаслідок незаконних будівництв. Ансамбль історичного центру Львова одним із перших був включений у реєстр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО –  у 1998 році. І сьогодні ми маємо серйозну загрозу виключення Львова. 39 сесія ЮНЕСКО в Боні дала останнє «китайське» попередження Львову», – наголосила Олеся Дацко.

Водночас правозахисниця Олеся Ковалишин додає, що будинки нищать навмисно.

3a«Ми всі чудово розуміємо, що історичний центр є сформований і повністю забудований. Існує два шляхи, щоби відчужити нову земельну ділянку. Найлегший для нашої Львівської міської ради – знищити об’єкт культурної спадщини. Об’єкт розкривається – знімається дах, відрізаються комунікації, іноді навіть включається вода, і впродовж року двох будинок розвалюється сам по собі, а людям розповідають, що будинок не становив жодної архітектурної цінності», – говорить О. Ковалишин.

Натомість депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк визнає, що нові «потворні» будинки у Львові з’являються через хабарі.

«Будемо казати відверто, що за різного роду хабарі та знайомства, у Львові з’являються будинки, які не вписуються у архітектурний ансамбль і можуть бути на кілька поверхів вищими», – сказав депутат.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *