ОСТАННІ НОВИНИ

Олег Криса презентує у Львові «Історію скрипкового концерту»

|

У Львові 17 жовтня розпочнеться історичний скрипковий марафон одного з найвидатніших українських скрипалів сучасності, легендарного Олега Криси. Своєму рідному Львову маестро представить унікальний музичний проект – «Історія скрипкового концерту». Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

10krisa

У циклі із чотирьох концертів впродовж жовтня та грудня у Львівській обласній філармонії звучатимуть твори, які належать до вершин світової скрипкової музики. У короткому часовому відтинку маестро, який нещодавно відсвяткував свій 70-річний ювілей, представить твори зі світової спадщини скрипкової музики від композиторів епохи бароко до сучасних авторів.

За словами народного артиста України, диригента Сергія Бурка, для оркестру «Віртуози Львова» є великою честю разом зі славним маестро відкривати цей музичний марафон концертом, в якому прозвучать відомі скрипкові концерти Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта та Людвіга ванн Бетховена».

У кожному концерті чотирьох програм цього циклу звучатимуть три скрипкові концерти, які є репертуарними для концертуючих музикантів і займають чільне місце в репертуарі Олега Криси, з успіхом виконувались ним у багатьох країнах. А їх виконання у Львові в такому короткому часовому вимірі є свідченням чудової професійної форми маестро та найвищого щабля виконавської майстерності.

Довідка

Олег Криса є першим українським скрипалем, який став лауреатом 1-ї премії найпрестижнішого у світі міжнародного конкурсу ім. Ніколо Паганіні в Генуї (1963). Виконавська та педагогічна діяльність цього легендарного музиканта є прикладом для багатьох поколінь українських музикантів, перш за все, скрипалів. Нещодавно у Львові було започатковано міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси.

Олег Криса достойно представляє нашу державу у світі як вихованець української, зокрема, львівської скрипкової школи. Викладав у престижних вузах, з 1967 р. – у Київській консерваторії ім. П. Чайковського; з 1973 р. – в Московському музично-педагогічному інституті ім. Гнєсіних; з 1974 р. – в Московській консерваторії. Сьогодні Олег Криса – професор престижної в США Істменської школи музики в м. Рочестері, в якій навчаються музиканти з багатьох країн світу.

Як соліст, Олег Криса виступає в багатьох країнах світу з провідними оркестрами та диригентами; на таких музичних фестивалях, як «Празька весна», «Варшавська осінь», Віденське музичне свято, щорічний музичний фестиваль у Шлезвіг Гольштейн (Німеччина), фестиваль Міжнародної академії ім. Баха (Штудтгарт), Орегонський фестиваль Й. Баха в Юджині та ін.

Олег Криса вперше виконав присвячені йому твори таких відомих композиторів, як Альфред Шнітке, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Вірко Балей, В’ячеслав Артемов.

Фото: day.kiev.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *