ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові пройде концерт в честь 70-річчя закінчення Другої світової

|

Концерт присвячений 70-річчю закінчення Другої світової війни відбудеться у Будинку органної та камерної музики ( вул. Степана Бандери, 8) у суботу,  10 жовтня,  о 17.00 год. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

концерт

До Львова завітає Національна заслужена академічна капела України «ДУМКА» (художній керівник – головний диригент Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, народний артист України – Євген Савчук). Партія органу Денні Вільке (Німеччина).

У програмі пам’ятного вечора – твори Maрселя Дюпре, Олів’є Латрі, Рудольфа Мауерсбергера, Йоганна Себастьяна Баха.

Розпочне вечір патріотичний твір «Героїчна поема» для духових, ударних інструментів і органу Maрселя Дюпре, написаний до свята відкриття відреставрованого після знищення в Першій світовій війні собору Вердена.

Продовжить пам’ятний вечір твір Олів’є Латрі Salve Regina, задуманий для органу, хоральної школи і жіночих голосів.

Траурний мотет «І лежить місто таке пустинне» написав тодішній кантор Рудольф Мауерсбергер для Дрезденського хору під враженням від розрухи міста Дрезден в Другій світовій війні за плачем Єремії. Автограф мотету запозичений із страсної суботи (30 березня) 1945 року, тих днів, коли все ще вірили у велику «остаточну перемогу». 4 серпня 1945 року після війни відбулася його прем’єра під час першої вечірні Дрезденського хору в церкві, що була спалена. Ще і сьогодні зачіпає цей твір, коли згадуєш його появу.

Коли Йоганн Себастьян Бах, що мав важке захворювання очей, диктував обробку хоралу «Цим я стаю перед Твоїм троном» своєму зятеві Альтніколю, можливо,  найвидатніший композитор всіх часів лежав вже на смертному одрі, і він знав, коли він сам предстане перед троном Господа. Весь незбагненний всесвіт творчості Баха закінчується простою мирною музичною фразою. Початок 9 строфи «Відпусти мені мою гріховну провину» наведена тут як символ з нагоди цього концерту.

На звершення пам’ятного вечора звучатиме Ораторія La France au Calvaire Марселя Дюпре, яка була своєчасно завершена для спільних урочистостей з нагоди реставрації собору міста Руан і святкування 500-річчя офіційної реабілітації Жанни із Орлеана у 1956 р. Лібрето, написане поетом Рене Герваль, що мешкав в Руані, починалося прологом, у якому алегорична фігура Франція (La France) стоїть на колінах біля підніжжя хреста і благає вмираючого Христа відпустити гріхи її співвітчизників, як він відпустив їх покаянному злодієві (тут проявляється також зв’язок з твором Баха «Цим я стаю перед Твоїм троном»).

Цей літургічно-музичний вмілий прийом Дюпре наприкінці твору-нагадування створює одночасно рамку з заголовком, під яким проходить концерт у Будинку органної та камерної музики:«Слава в вишніх Богові і на землі мир» (Євангеліє від Луки 2, 14).

Фото: www.gazeta.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *