ОСТАННІ НОВИНИ

Дорослі львів’яни не ходять до бібліотек

Марта МАРТИНЮК, Львівський портал

|

Сьогодні, 30 вересня, в Україні традиційно відзначається Всесвітній день бібліотек. Цей культурно-освітній заклад має давню історію. Адже першою відомою бібліотекою прийнято вважати Ніппурську бібліотеку (II тисячоліттядо н. е.).

44

У стародавньому світі була відома на весь світ Александрійська бібліотека, у  якій були зібрані рукописні книги античного світу. Більшість цінних папірусів та документів цієї бібліотеки було навмисно знищено, і до наших днів збереглися лише твори Арістотеля.

Першою ж відомою бібліотекою України прийнято вважати бібліотеку Софійського собору в Києві, що була заснована князем Ярославом Мудрим у 1037 році.

У наші дні у Колумбії діє пересувна бібліотека. Вчитель Луїс Соріяно ще з 1990-х років розвозить книги віддаленим селам. Для місцевої дітвори це чи не єдиний шанс дізнатись про багатства світової культури. У Вашингтоні в бібліотеці м.Саммаміш для затишку читачів розпалюють камін, функціонує конференц-зал, буфет і комп’ютерний зал. А у Фінляндії є ціла студія звукозапису бібліотеки для сліпих.

З давніх-давен і до сьогодні бібліотеки акумулюють джерела знань – книги. І, як переконаний, український письменник і журналіст Мирослав Дочинець: « Ті, хто читають книги, завжди керуватимуть тими, хто дивиться телевізор».

Львівський портал вирішив поцікавився, чи користуються попитом книгозбірні у наші дні, у час Інтернету, смартфонів, електронних книг тощо:

Редактор театру ім. Марії Заньковецької Леся Кічура:

«Я користуюся бібліотеками, попри те, що вдома маю три комп`ютери з мережею Інтернет. Мої обоє дітей також записані в місцеву сільську бібліотеку, а нині мала намір записати їх й до львівської обласної дитячої, бо там багато нових надходжень із дитячої та підліткової літератури. На жаль, немає змоги придбати усі книги, які б хотілося мати, а бібліотека рятує в цьому випадку, бо надає в безкоштовне користування бажану літературу. Електронних книг не люблю, хоча «читалка» (електронна книжка), вдома лежить без використання. Люблю запах фарби на папері та шелестіння сторінок живої книги. Користуватись чи не користуватись бібліотекою, комп’ютером, переглядати телебачення – вирішує сама людина в силу свого виховання, освіти та вподобань».

Фотограф Роман Барабах:

«Думаю, що дуже мало людей відвідують бібліотеки і це погано, бо ти ніколи так себе не налаштуєш на сприйняття інформації, як перебуваючи спеціально в бібліотеці. Тому, на мою думку, бібліотеки треба зробити більш відкритими й сучасними, й, власне, популяризувати її як місце, де можна гарно і корисно провести час. Бібліотеки потрібно осучаснити, «збудити» культ книги і тоді молодь ходитиме у бібліотеки».

Бібліотекар у Львівській обласній універсальній науковій бібліотеці Ольга Горак: «Здебільшого до нас приходять студенти та пенсіонери. Останні переважно читають свіжу пресу, а студенти – економічну, історичну, юридичну та художню літературу. Керівництво завжди організовує презентації різноманітних книг. Щоправда на такі заходи зазвичай приходять старші люди. Можливо, відвідувачів приваблює і те, що у нас все безкоштовне: Wi-Fi, запис у бібліотеку, перепустка на цілий місяць. Наприклад, до нас щодня приходить студент, який бере потрібну літературу, відриває свій ноутбук і вчиться аж до закриття бібліотеки. Це дуже зручно студентам. Ми розвиватимемось і незабаром буде така послуга, як брати книги додому. Надіємось тоді відвідувачів буде ще більше».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *