ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’ян запрошують на зустріч з Нобелівським лауреатом

|

В Національному університеті «Львівська політехніка» з 29 вересня по 2 жовтня відбудеться представницький Міжнародний науковий конгрес «сучасні напрямки в хімії, біології, фармації та біотехнології».  Головуватиме на конгресі лауреат Нобелівського премії, професор  Корнельського університету (США) Роалд Гоффман. Про це Львівському порталу повідомили у прес-службі Національного університету «Львівська політехніка».

unnamed (4)

Відкриття Конгресу відбудеться 29 вересня ц.р. в актовій залі головного корпусу університету (вул.С.Бандери, 12). Початок – о 12 годині.

Співголови програмового комітету Конгресу – професор державного університету Джексона Єжи Лєщинські (США) та професор  Інституту хімії та  хімічних технологій Львівської політехніки Володимир Новіков.

У рамках Конгресу  лауреат Нобелівського премії професор  Роалд Гоффман виступить з науково-публічною лекцією “Основні хімічні акценти: три погляди науки у культурі”. Лекція відбудеться 30 вересня ц.р. В актовій залі І навчального корпусу (вул.Карпінського,2/4). Початок о 10 год.15 хв.

Довідка:

Роалд Гоффман –  американський хімік (органічна та квантова хімія), поет, драматург і філософ Роалд Гоффман — наш земляк. Він народився 18 липня 1937році у родині випускника Львівської політехніки інженера Гілеля та вчительки Клари Сафран  у місті Золочеві Львівської області. Лауреат Нобелівської премії (1981року) — за розробку теорії протікання хімічних реакцій, що значно розширює можливості для планування хімічних експериментів.

У 1958 році Роалд закінчив Колумбійський університет зі ступенем бакалавра медицини,у 1962 — отримав ступінь доктора хімії (Гарвардський університет). Спеціалізувався в Гарвардському та Московському університетах, а також в Упсалі (Швеція).

Перший значний науковий успіх до Р. Гоффмана прийшов на початку 1960-х років, коли він запропонував метод розрахунків елементарних орбітальних молекул. Його основні наукові дослідження  стосуються хімічної кінетики та вивчення хімічних реакцій.

1981 року він  спільно з японським ученим Фукуі Кен’іті здобув Нобелівську премію з хімії.

Член Національної академії наук США, Американської асоціації фундаментальних наук, Міжнародної академії квантово-молекулярних досліджень, Американського фізичного товариства. Почесний доктор Королівського технологічного інституту в Швеції і Йєльського університету.

Він — автор  5 поетичних збірок, 114 окремо надрукованих поем і 3 театральних п’єс.  Вільно володіє  німецькою, російською, французькою та шведською мовами, чудово розуміє українську та польську.

Фото: прес-служби Національного університету «Львівська політехніка»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *